Prezidentas: ministras turi atsakyti į klausimus dėl švietimo sistemos efektyvumo

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministru Algirdu Monkevičiumi, valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoju Egidijumi Radzevičiumi.

Šalies vadovas pabrėžė laikantis švietimą prioritetine sritimi, nuo kurios priklauso visos šalies pažanga, ir išreiškė susirūpinimą pernelyg lėtai vykstančiais pokyčiais.

„Finansavimas švietimo sektoriui didėja, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad Lietuvos moksleiviai pasiekimais ir toliau atsilieka nuo daugelio bendraamžių EBPO šalyse. Negalime ilgiau ignoruoti įsisenėjusių problemų ir neefektyvaus išteklių panaudojimo“, – sakė Prezidentas Gitanas Nausėda.

Šalies vadovas ragina Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovą A. Monkevičių reaguoti į tai, kad Lietuvoje iki šiol nėra išnaudojamos ikimokyklinio ugdymo galimybės sėkmingesnei vaikų ateičiai ir didesniam socialiniam mobilumui užtikrinti, mokyklų tinklo pertvarka vykdoma neefektyviai, trūksta pastangų sukurti efektyvią profesinio mokymo sistemą.

Pasak Prezidento, švietimo sektoriuje būtina sparčiau vykdyti reformas, įgyvendinti Valstybės kontrolės pastaraisiais metais atliktų auditų rekomendacijas dėl moksleivių pasiekimų gerinimo, ikimokyklinio ugdymo kokybės ir pedagogų kvalifikacijos tobulinimo, užtikrinti skaidrų ir efektyvų paskirstymą švietimo sistemoje.

„Diskutuojant apie ilgalaikę švietimo strategiją, ministras pirmiausia turi atsakyti į klausimus dėl tikslingo lėšų panaudojimo gerinant ugdymo kokybę“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad kokybinį proveržį galima pasiekti tik užtikrinus, kad efektyviai veiktų tiesiogiai ŠMSM pavaldžios įstaigos. Viena iš jų, anksčiau veikusias 6 įstaigas sujungusi Nacionalinė švietimo agentūra, iki šiol neturi nei vadovo, nei aiškiai suformuluotų strateginių veiklos tikslų.

Pasak Prezidento, susirūpinimą kelia tai, kad iki šiol nėra įgyvendintos STT rekomendacijos dėl antikorupcijos sistemos sukūrimo ŠMSM pavaldžiose įstaigose. Per susitikimą sutarta, kad ministerija artimiausiu metu parengs antikorupcijos programą.

Parašykite komentarą