Vilniaus apskrities įmonėms gyventojai pažėrė socialinės atsakomybės idėjų

Nuo jaunimui skirtų laisvalaikio erdvių įrengimo Elektrėnuose, Ukmergėje, Švenčionyse, Šalčininkuose iki ekologiškos kelionės į darbą ir iš jo skatinimo Vilniuje – tokia gyventojų pateiktų idėjų, kurios bus pasiūlytos realizuoti socialiai atsakingoms Vilniaus apskrities įmonėms, amplitudė.

Pasiūlyta beveik 700 idėjų verslui

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyvos „Ne tik sau“ metu šalies gyventojai pasiūlė per 670 idėjų socialiai atsakingam verslui.

Aktyviausi buvo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskričių gyventojai – šių regionų įmonėms pasiūlyta atitinkamai 163, 124 ir 80 iniciatyvų.

„Skatinant daugiau įmonių įsitraukti į socialinės atsakomybės veiklas, o vartotojus – rinktis produktus bei paslaugas iš socialiai atsakingo verslo, gyventojų ir verslo dialogas yra ypač svarbus. Tad kampanijos „Ne tik sau“ metu siekiama, kad regionų gyventojai padėtų vietos įmonėms užčiuopti jautriausias problemines sritis, o įmonės, jausdamos realų vartotojų poreikį, inicijuotų šių problemų sprendimą“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausioji patarėja užimtumo klausimais Asta Aranauskienė.

Gyventojų pasiūlymai Vilniaus, Elektrėnų, Šalčininkų, Ukmergės įmonėms

Idėjų, kurios skirtos Vilniaus apskrities įmonėms, sulaukta pačių įvairiausių.

Itin daug vilniečių sostinės įmonėms siūlo įgyvendinti „žalesnio“ verslo iniciatyvas: atsisakyti popieriaus naudojimo biuruose, paskatinant visus darbuotojus naudotis e. parašu; bent kartą per mėnesį paraginti visus darbuotojus į darbą atvykti viešuoju transportu; atsisakyti šiukšliadėžių po kiekvienu darbastaliu ir įrengti bendras ofiso rūšiuojamų ir buitinių atliekų dėžes.

Iš Vilniaus gyventojų taip pat sulaukta siūlymų inicijuoti laikino moksleivių įdarbinimo programas vasaros metu, sykį per mėnesį visiems įmonės darbuotojams nuvykti į senjorų globos namus savanoriauti, prisidėti prie vyresnių žmonių užimtumo iniciatyvos „Senjorų avilys“, biuro valymo paslaugas pirkti iš socialinio verslo.

Elektrėnų gyventojų nuomone, mieste labai trūksta parko ar kitos erdvės jaunimo bei šeimų laisvalaikiui, kurią galėtų įrengti socialiai atsakingas vietos verslas.

Šalčininkų, Ukmergės ir Švenčionių gyventojai taip pat išsakė siūlymus vietos įmonėms inicijuoti jaunimo užimtumo erdvių įrengimą. Ukmergiškiai kviečia įmones prisidėti ir prie fontano mieste įrengimo, o Trakų gyventojai – finansuoti šunų ekskrementams skirtų šiukšliadėžių pastatymą viešose erdvėse.

Verslui svarbu įsiklausyti į bendruomenės nuomonę

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyriausiosios patarėjos A. Aranauskienės, bendradarbiaujant su gyventojų bendruomenėmis, artimiausiu metu iš idėjų banko bus atrinktos aktualiausios socialinių veiklų iniciatyvos, kurias bus pasiūlyta įgyvendinti regionų verslo organizacijoms.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus teigimu, darbuotojų bei bendruomenių įsitraukimas turėtų padidinti socialinės atsakomybės svarbą.

„Galvodami apie socialinę įmonės atsakomybę kaip ilgalaikę, nuoseklią vertę kuriančią veiklos kryptį, verslininkai visada pirmiausia turėtų įsiklausyti į darbuotojų ir bendruomenės nuomonę bei poreikius. Tikiu, kad būtent tie žmonės gali atvesti į teisingą kelią ir padėti išvengti situacijos, kai socialinė atsakomybė yra viskas, kas tik sugalvojama. Taigi darbuotojų, arčiausiai esančių žmonių, įtraukimas yra be galo svarbus“, – įsitikinęs V. Sutkus.

Parašykite komentarą