Vyriausybės kancleris: Lietuva buvo ir bus daugelio tautų namais

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis dalyvavo renginyje „Lietuva – tautų namai“, skirtame Tautinių mažumų departamento įkūrimo 30-mečiui.

Pasak A. Stončaičio, prasidėjus Atgimimui į laisvos Lietuvos kūrimą įsitraukė visos čia gyvenančios tautos. Tautinių bendrijų atstovai ėmėsi atgaivinti bei puoselėti per šimtmečius susiklosčiusią daugiataučio ir daugiakultūrio sugyvenimo tradiciją ir kartu su Sąjūdžiu rašyti atkurtos laisvos Lietuvos istoriją.

„1989 m. priimtas Tautinių bendrijų įstatymas skelbė, kad Lietuvoje gyvenančių įvairių tautybių žmonių nueitas istorinis kelias glaudžiai susijęs su lietuvių tautos likimu, kad Lietuva visiems savo piliečiams nepriklausomai nuo jų tautybės garantuoja lygias teises bei laisves, pripažįsta tautinį identiškumą, kultūros tęstinumą, skatina tautinę savimonę bei jos saviraišką. Į Laisvės istoriją įrašyta ir viena pirmųjų Atgimimo dvasioje įkurtų įstaigų – 1989 metais įsteigtas Tautybių departamentas, kurio direktore paskirta garbioji Halina Kobeckaitė. Taip buvo pradėtas ilgas kantraus ir Lietuvai labai reikalingo darbo telkiant tautines bendrijas kelias, kuris trunka jau tris dešimtmečius“, – sakė Vyriausybės kancleris.

A. Stončaitis pabrėžė, kad Tautinių mažumų departamentas daug prisidėjo prie taikaus ir kūrybingo įvairių tautų sugyvenimo Lietuvoje, ir padėkojo buvusiems bei esamiems vadovams, visam daugiataučiam departamento kolektyvui, visiems, kurie uoliai darbuojasi, kad tautinėms mažumoms Lietuvoje gyventi būtų dar geriau, kad būtų sudarytos tinkamos sąlygos puoselėti tautinių bendrijų kalbą, kultūrą ir papročius.

Anot Vyriausybės kanclerio, departamentas daugybę kartų įrodė, kad ir nedidelė įstaiga gali nuveikti didelius darbus, kai darbuojamasi nuoširdžiai ir pasiaukojamai.

„Nuoširdžiai sveikinu Jus su šia ypatinga sukaktimi, visiems ir kiekvienam iš Jūsų asmeniškai dėkoju už pasiaukojamą darbą, už pastangas ir bendrystę su visomis Lietuvos tautinėmis mažumomis. Linkiu šiltų ir jaukių artėjančių švenčių, dvasinės ramybės ir stiprybės, tarpusavio supratimo“, – sakė A. Stončaitis.

Parašykite komentarą