Kultūros ministras M. Kvietkauskas: tautodailė išreiškia darnų ryšį su pasauliu

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sausio 5 d. Alytaus kultūros centre apdovanojo liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatus ir paskelbė Tautodailės metų pradžią.

Ministro teigimu, tautodailė buvo susijusi su mūsų valstybės atkūrimu XX amžiaus pradžioje, ji taip pat buvo neatsiejama M. K. Čiurlionio organizuotų pirmųjų lietuvių dailės parodų dalis ir suprantama kaip svarbus modernios kūrybos šaltinis.

„Tautodailė – nuostabus mūsų paveldas, tradicija, per kurią šimtmečiais buvo perduodama tautos siela, jos kultūros esmė. Šiandien į tautodailę galime ir turime žvelgti kaip į labai aktualią kultūros sritį, nes ji išreiškia darnų ryšį su pasauliu, su vieta, kurioje gyvename. Tautodailė mums, šiuolaikiniams žmonėms, leidžia iš naujo suprasti, kad žmogus nėra tiktai sau. Jis yra ir tautai, ir bendruomenei, ir jį supančiam pasauliui“, – kalbėjo ministras M. Kvietkauskas.

Iškilmingame renginyje simboliniais aukso vainikais buvo apdovanoti skulptorius Artūras Janickas iš Alytaus, audėja Aurelija Gražina Rukšaitė iš Kauno rajono ir kryždirbys Rimantas Zinkevičius iš Ukmergės krašto.

Baigiamojoje konkursinėje „Aukso vainiko“ parodoje pristatyti 28 kūrėjų, geriausių savo apskričių meistrų, vertingiausi vaizdinės liaudies dailės, skulptūros, tapybos, grafikos ir taikomųjų dailės šakų bei kryždirbystės kūriniai.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro organizuojama konkursinė liaudies meno paroda „Aukso vainikas“ surengta jau 15 kartą. Parodos kaskart rengiamos vis kitoje Lietuvos vietoje, kad su talentingiausiais mūsų krašto liaudies menininkais, geriausiais naujais jų darbais galėtų susipažinti visos šalies žmonės.

2020-ieji Seimo nutarimu paskelbti Tautodailės metais siekiant visuomenę ir ypač jaunimą skatinti domėtis tautodailės raida, jos šakomis, suvokti tradicinės dailės ir amatų kultūrinę ir meninę vertę. Šiemet numatytais kultūriniais, edukaciniais, pažintiniais renginiais, projektais ir kitomis veiklomis bus pabrėžiama tautodailės reikšmė mūsų valstybei, didinamas tautodailės žinomumas ir prieinamumas visuomenei.

Parašykite komentarą