Sausio mėnesio šilumos kainų statistika Lietuvoje

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina sausio mėn. yra 4,77 ct/kWh (be PVM) ir, palyginus su gruodžio mėn., didėja 2,36 proc. Per metus (2019 m. sausio mėn./2020 m. sausio mėn.) vidutinė šilumos kaina mažėjo 13,27 proc. – informuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tarp penkių didžiųjų miestų sausio mėn. mažiausia už šilumą moka Vilniaus, daugiausia – Panevėžio gyventojai.

Visos Lietuvos mastu sausio mėn. mažiausia už šilumą moka UAB „Utenos šilumos tinklai“ aptarnaujami vartotojai (4,12 ct/kWh su PVM), daugiausia – UAB „Litesko“ filialo „Biržų šiluma“ aptarnaujami vartotojai (9,09 ct/kWh su PVM). Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 90 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl naudojamo biokuro rūšies (dalį naudojamo biokuro sudaro medienos granulės) ir mažesnio realizuojamos šilumos kiekio.

Sausio mėn., palyginus su 2019 m. gruodžiu, dėl mažesnių biokuro kainų ir pigiau įsigytos šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų, UAB „Litesko“ filialo „Telšių šiluma“ aptarnaujamiems vartotojams šilumos kaina mažėja 6,59 proc. (0,49 ct/kWh su PVM). Dėl mažesnių šilumos įsigijimo iš nepriklausomo šilumos gamintojo sąnaudų UAB „Plungės šilumos tinklai“ tiekiamos šilumos kaina mažėja 5,52 proc. (0,39 ct/kWh su PVM). Pradėjus taikyti naujas UAB „Kaišiadorių šiluma“ bazines šilumos kainas, vartotojai už šilumą sausio mėn., palyginus su 2019 m. gruodžiu, moka 8,69 proc. (0,53 ct/kWh su PVM) daugiau – kaina didėja dėl to, kad ankstesniu laikotarpiu bendrovė nesusirinko visų faktiškai patirtų kuro įsigijimo sąnaudų (dabar grąžinamas skirtumas), taip pat įtakos turėjo didesnės gamtinių dujų ir biokuro kainos.  

Išsamią 2020 m. sausio mėn. šilumos kainų statistiką rasite VERT pranešime spaudai.

Parašykite komentarą