Seime bus aptariamos Pranešėjų apsaugos įstatymo įgyvendinimo problemos

Renginio tipas: Pasitarimas
Renginio data: Trečiadienis, 2020 m. sausio 15 d.
Renginio pradžia: 11:00
Renginio vieta: Kazimiero Antanavičiaus salė (Seimo III rūmai)

2020 m. sausio 14 d. pranešimas žiniasklaidai

2019 metų sausio 1 d. įsigaliojo Pranešėjų apsaugos įstatymas, kuris nustato apie pažeidimus įstaigose pranešusių asmenų teisinės apsaugos pagrindus ir formas, taip pat skatinimo ir pagalbos priemones. Vieno įstatymo, kuris užtikrintų asmenų, pranešančių apie korupciją ir kitus įstatymų pažeidimus, apsaugą, Lietuvoje iki tol nebuvo.

Praėjus metams po šio įstatymo įsigaliojimo, Seime rengiamas atsakingų institucijų atstovų pasitarimas, siekiant išsiaiškinti galimas problemas ir trūkumus, kurie galėtų trukdyti sklandžiai veikti pranešėjų apsaugos sistemai.

„Šio įstatymo priėmimo siekėme apie dešimtmetį. Tačiau mums negana to, kad jį pagaliau turime. Labai svarbu, kad įstatymu įtvirtintos garantijos ir teisinės apsaugos priemonės būtų veiksmingai taikomos, kad šis teisinis įrankis būtų naudingas žmonėms. Medikų viešai iškelta ir itin paplitusi mobingo problema, taip pat pastaruoju metu šalį sukrėtę aplinkos apsaugos pažeidimai parodė, kad pranešėjų apsaugos mechanizmas yra labai reikalingas, nes žmonės, deja, nepasitiki tiesiogiai atsakingomis institucijomis ir ryžtasi apie blogybes pranešti tiesiai teisėsaugos pareigūnams“, – sako Darbo grupės Pranešėjų apsaugos įstatymui parengti pirmininkė Seimo narė Agnė Bilotaitė.

Renginyje dalyvaus Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos, organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai, Seimo nariai.

Pasitarimas vyks sausio 15 d., trečiadienį, 11 val. Kazimiero Antanavičiaus salėje (Seimo III rūmai).

Parašykite komentarą