Seimo Kaimo reikalų komiteto parengtas naujos redakcijos Pluoštinių kanapių įstatymo projektas teigiamai įvertintas nepriklausomų ekspertų

2020 m. sausio 23 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Daug visuomenėje diskusijų sukėlę Pluoštinių kanapių įstatymų projektai, Seimo pavedimu, Kaimo reikalų komiteto buvo sujungti į vieną, ir pateiktas naujos redakcijos Pluoštinių kanapių įstatymo Nr. XII-336 pakeitimo įstatymo projektas. Šis projektas įvertintas ir nepriklausomų ekspertų, kurių išvados buvo svarstytos sausio 22 d. Komiteto posėdyje. Naujos redakcijos projekto rengimas Komitete užtruko beveik metus, nes į jo svarstymą buvo įtraukti ne tik valstybės institucijų atstovai, bet ir suinteresuotos asociacijos, pateikta labai daug pasiūlymų, laukta Vyriausybės išvados. Be to, Komitetas, atsižvelgė ir į 2019 m. lapkričio 20 d. Seimo valdybos sprendimą dėl nepriklausomo ekspertinio vertinimo užsakymo.

Sausio 22 d. posėdyje Komitetas svarstė nepriklausomų ekspertų išvadas, kurioms pritarė, išskyrus vienos sąvokos patikslinimui. Šiomis išvadomis ekspertai patvirtinta, kad Kaimo reikalų komiteto parengtas naujos redakcijos Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo įstatymo projektas atitinka teisėkūros principus, yra tinkamai integruotas į nacionalinę teisės sistemą, neprieštarauja Lietuvos įsipareigojimams pagal Europos Sąjungos teisės aktus ir tarptautines konvencijas.

Komiteto Seimui teikiamas projektas išdėstomas nauja redakcija, siekiant užtikrinti teisinį aiškumą, patikslinamos sąvokos, įtvirtinamos pluoštinių kanapių auginimo, pluoštinių kanapių produktų gavimo ir gaminių gamybos, jų tiekimo rinkai, importo sąlygos. Projektu siekiama aiškiai apibrėžti tiek pluoštinių kanapių produktus, tiek pluoštinių kanapių gaminius. Priėmus šį projektą, visa su pluoštinėmis kanapėmis susijusi veikla būtų susisteminta viename pagrindiniame teisės akte, kuris turėtų būti įgyvendintas priimant įgyvendinamuosius teisės aktus.

Projektu, be kita ko, siekiama sudaryti galimybę perdirbti visas pluoštinių kanapių dalis ir leisti rinkai tiekti ne vien tik pluoštą ir sėklas ar šių sėklų produktus, bet ir iš kitų pluoštinių kanapių dalių gautus produktus. Jeigu Seimas pritars šiam projektui, bus leidžiamas tik įteisintų veislių pluoštinių kanapių auginimas. Pluoštinių kanapių gaminių ir produktų gamyba, taip pat tiekimas rinkai būtų leidžiamas tik tais atvejais, kai Tetrahidrokanabinolio (toliau – THC, tai natūrali psichiką veikianti medžiaga, išskiriama iš įvairių rūšių kanapių) kiekis neviršija 0,2 proc. Projektu nustatoma, kad pluoštinių kanapių gaminių gamybos, jų tiekimo rinkai ir THC kiekio juose priežiūrą vykdo Vyriausybės įgaliotos institucijos pagal kompetenciją, o specifinės pluoštinių kanapių gaminių gamybos atveju, kai atsiranda poreikis griežtesnio lygio priežiūrai, būtų reikalingas atskiras leidimas, kuris ribotų ūkinę veiklą. Tokiu ribojimu siekiama sumažinti piktnaudžiavimo galimybę, užtikrinti, kad būtų pagaminti tinkamos kokybės gaminiai, o veiklą vykdantis subjektas užtikrintų tinkamą medžiagų apskaitą, sunaikinimą, turėtų atitinkamą gamybos vietą ir įrangą, būtiną tokiai veiklai vykdyti.

Ekspertų nuomone, priėmus šį įstatymo projektą, tikėtina, kad būtų sukurtas šalies pluoštinių kanapių verslo proveržis, orientuotas teikti produkciją farmacijos, kosmetikos, maisto, gėrimų ir pašarų pramonei. Tai turėtų teigiamos įtakos naujos industrijos susiformavimui ir investicijų pritraukimui, prisidėtų prie kaimo vietovių užimtumo. Neigiamas poveikis Lietuvos pluoštinių kanapių augintojams ir kitiems pluoštinių kanapių produktų bei gaminių rinkos dalyviams neįžvelgiamas.

Siekiama, kad šį projektą Seimas svarstytų neeilinėje sesijoje, jeigu tai nepavyktų, šį projektą Seimas svarstys pavasario sesijoje.

Parengė

Seimo kanceliarijos Kaimo reikalų komiteto biuro patarėja

Simantė Kairienė

Tel. (8 5) 239 6645, el. p. simante.kairiene@lrs.lt

Parašykite komentarą