Seimas patikslino savo atstovo Europos Sąjungoje instituto teisinį reglamentavimą

Seimas priėmė naujos redakcijos Seimo nuolatinio atstovo Europos Sąjungoje (ES) įstatymą (projektas Nr. XIIIP-4338(2), suderindamas iki šiol galiojančio įstatymo nuostatas su galiojančia teisine sistema, užtikrinant šio atstovo instituto funkcionavimo skaidrumą, profesionalumą ir tęstinumą.

Įstatyme įtvirtinta, kad atstovas padeda stiprinti ir plėtoti Seimo, Seimo kanceliarijos ir ES institucijų bendradarbiavimą, teikia informaciją ES institucijoms apie Seimo veiklą, reguliariai informuoja Seimą ir Seimo kanceliariją apie ES institucijų veiklą. Atstovas bendradarbiauja ir savo veiklą koordinuoja su Lietuvos nuolatine atstovybe ES.

Pretendentas į atstovo pareigas atrenkamas iš Seimo kanceliarijos karjeros valstybės tarnautojų ir teikiamas kandidatu Seimo kanclerio nustatyta tvarka. Atrinkto pretendento kandidatūrai pritarus bendrame Seimo Europos reikalų komiteto ir Užsienio reikalų komiteto posėdyje, paprastai rengiamame ne vėliau kaip prieš 4 mėnesius iki atstovo kadencijos pabaigos, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas kandidatūrą pristato Seimo valdybai. Kandidatūrai raštu pritarus užsienio reikalų ministrui, Seimo valdyba teikia ją Seimo kancleriui.

Valstybės tarnautojas į atstovo pareigas perkeliamas trejų metų kadencijai. Esant tarnybinei būtinybei, atstovo kadencija gali būti pratęsta vieną kartą iki vienų metų, netaikant atrankos procedūros.

Į atstovo pareigas perkeliamas Seimo kanceliarijos karjeros valstybės tarnautojas, einantis ne žemesnes kaip vyriausiojo specialisto (Seimo kanceliarijoje) pareigas, turintis darbo patirties ES reikalų, eurointegracijos ar tarptautinių santykių srityje. Taip pat jis privalo turėti teisės aktų nustatyta tvarka išduotą leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Atstovas yra tiesiogiai pavaldus ir atskaitingas Seimo kancleriui, taip pat atskaitingas Atstovybės vadovui.

Atstovo statusas yra prilyginamas Atstovybėje dirbančio specialiojo atašė statusui. Nuo perkėlimo į šias pareigas dienos jam yra mokamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyto dydžio darbo užmokestis. Atstovui taikomos specialiajam atašė numatytos socialinės ir kitos garantijos Vyriausybės nustatyta tvarka. Darbo užmokestis, išmokos (kompensacijos) ir kitos išlaidos atstovui išlaikyti apmokamos iš Seimo kanceliarijai skirtų asignavimų.

Įstatymas priimtas už balsavus 89 Seimo nariams, nė vienam nebuvus prieš, susilaikius 6 parlamentarams.

Parašykite komentarą