Po pamokų: naudinga „išmani“ veikla šių dienų moksleiviams

Būrelių ir įvairių neformaliojo švietimo programų moksleiviams šiandien yra begalė, tereikia išsirinkti, kokia sritis domina labiausiai. Kita vertus, šiandieninis, technologijų pasaulyje užaugęs jaunuolis ne visada susidomėjęs žiūri į tradicinius dramos, dailės, muzikos ar sporto būrelius. Dalinamės naudingomis veiklomis, kurios patiks internete nemažai laiko praleidžiantiems paaugliams.

Produktyvus laikas internete: tinklaraščių kūrimas

Šiandien paaugliai moka greitai orientuotis kibernetinėje erdvėje, išmano turinio kūrimo programas, tačiau didžioji laisvalaikio dalis praleidžiama internete yra socialinių tinklų naršymas ir susirašinėjimas su draugais, kas ne visada yra naudinga veikla.

Skaičiuojama, kad šiandien pasaulyje egzistuoja daugiau nei 500 milijonų internetinių tinklaraščių, kurių ne vieną sekame patys. Tad, kodėl iš stebėtojo pozicijos nepabandžius pereiti į kūrėjo rolę? Jaunuoliui tai bus ne tik įdomu, bet ir praplės jo akiratį, bus ugdomi paauglio rašymo ar kalbėjimo įgūdžiai, o galbūt laikui bėgant iš to net ir bus galima užsidirbti.

Nuo ko pradėti? Internete egzistuoja daugybė instrukcijų ir paaiškinimų, kaip mažais žingsniais nesunkiai susikurti savo tinklaraštį. „Samsung“ skaitmeninių įgūdžių lavinimo programos „Skaitmeninis moksleivio IQ“ sukurtoje virtualioje skaitmeninių įgūdžių lavinimo platformoje pateikiama daug patarimų, kaip kurti išskirtinį ir kokybišką turinį tinklaraščiams, kaip jį pateikti bei kokiomis elgesio skaitmeninėje erdvėje taisyklėmis reikėtų vadovautis.

Net jei tikslas nėra tinklaraščio kūrimas, šioje interneto svetainėje galima rasti patarimų, kurie padės kurti ir kitą kokybišką vaizdo turinį – filmukus, animuotus paveikslėlius GIF, nuotraukas ir prezentacijas.

Alternatyva būreliams: nuotoliniai užsiėmimai

Jei jūsų atžalai nepatinka būreliai mokykloje ar tiesiog vis dar neranda to, ko norėtų išmokti, tuomet vertėtų pagalvoti apie nuotolinį mokymąsi. Egzistuoja įvairių organizacijų, kurios teikia mokymo ir užklasinės veiklos paslaugas internete.

Pavyzdžiui, Lietuvos nacionalinė moksleivių akademija (NMA) siūlo jaunuoliams gilinti žinias mėgstamiausioje srityje ir sužinoti daugiau dalykų, nei mokoma mokykloje. Galima pasirinkti filologijos, fizikos ir nanotechnologijų, informatikos, muzikos ir kitų mokslų sekcijas ir nuotoliniu būdu atlikinėti dėstytojų pavestas užduotis.

Priklausomai nuo amžiaus, akademijoje mokslai užtrunka nuo 3 iki 6 metų, o be nuolatinio mokymosi ir individualių konsultacijų nuotoliniu būdu, kiekvienais mokslo metais yra rengiamos tobulėjimui skirtos sesijos, kurių metu ne tik pagilinamos žinios, bet ir yra puiki proga atrasti bendraminčių.

Taip pat, norint patobulinti kalbas, galima susirasti nemokamus virtualius kursus, kurių metu jaunuolis išplės savo žodyną, pagerins skaitymo, rašymo ir kalbėjimo įgūdžius. Pasirinkus sau priimtiną mokymo modelį užduotis ir testus galima daryti bet kuriuo metu.

Savanorystė: dviguba nauda ir greitesnis savęs pažinimas

Jūsų atžala myli gyvūnus? Leiskite jam savanoriauti gyvūnų prieglaudoje. Jūsų vaikas nori vasarą praleisti ne tik smagiai, bet ir produktyviai? Pasiūlykite jam padėti renginių ar festivalių metu. Viskas, ką tereikia padaryti, tai išsirinkti veiklą, kuri būtų maloni ir taip jaunuolis išmoks kažko naujo pats, užmegs naudingų pažinčių, o taip pat savo pagalba bus naudingas organizacijai.

Virtualioje erdvėje galima atrasti begalę savanorystės organizacijų ir programų, nuo mokamų ir nemokamų, Lietuvoje ir užsienyje, ir net internete. Pavyzdžiui, Australijos organizacija „Gerumo pliūpsniai“ (angl. „Random Hacks of Kindness“) vysto tarptautinę savanorystę virtualiu būdu.

Kibernetinėje erdvėje dirbantys savanoriai analizuoja įvairias bendruomenių problemas, ieško realių jų sprendimų ir kartu su informacinių technologijų pagalba bando jas spręsti. Tad net nenorint ar negalint kelti kojos toli iš namų, galima nesunkiai susirasti sau patinkančią savanorystės formą internete ir savo laiką po pamokų leisti produktyviai. 

 

Parašykite komentarą