Paskaitų ciklas „Miesto formavimas ir visuomenė“ skirtas visiems: ir profesionalams, ir besirūpinantiems savo aplinka

Miestas be žmonių – tik fantazija. Žmonės kuria miestą, todėl Architektūros kokybės vystymo asociacija, finansuojant Lietuvos kultūros tarybai, UAB „JUNG Vilnius“ ir UAB „ACO Nordic“, 2020 metais pristato aštuonių filmuojamų paskaitų ciklą „Miesto formavimas ir visuomenė“, į kurį kviečiami visi – tiek architektai profesionalai, tiek žmonės, neabejingi savo aplinkai.

Paskaitos vyks vasario – balandžio mėnesiais Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, transliacija vyks youtube kanale.

Šį ciklą inicijuoti paskatino trys dalykai: viena, būtinybė tobulintis – plėsti akiratį ir gilinti žinias. Ši būtinybė galioja tiek atestuotiems architektams, tiek kiekvienam, prisidedančiam ar norinčiam prisidėti prie miesto formavimo; iš esmės – mums visiems, gyvenantiems urbanizuotoje aplinkoje. Antra, visuomenės įsitraukimas vis dar suvokiamas kaip architekto profesijos erozija ir dalies atsakomybės perleidimas neprofesionaliai visuomenei (ko neturėtų būti). Siekiant išsklaidyti šį mitą, ypatingai svarbu aiškiai apibrėžti architekto vaidmenį, žmonių įtraukimų proceso tikslus, metodus ir priemones, kurios prisidėtų prie sprendinių kontekstualumo, architektų profesionalumo ir jų darbų kokybės augimo. Trečia, ne mažiau svarbu žinoti instrumentus, kaip megzti dialogą tarp skirtingų suinteresuotų šalių ar kaip įvertinti visuomenės poreikius bei juos įgyvendinti.

Tam turėtų talkinti šis paskaitų ciklas, pasakojantis apie daugiasluoksnį miestą ir įvairias priemones, skirtas palaikyti pusiausvyrą ir dialogą, suvokiant ne tik savo teises, bet ir būtinybę palikti vietos kitam; apie naujo, atviro, bet saugaus miesto kūrimą, kuriame sumaniai aktualizuojamas kultūros paveldas. Klausytojai bus kviečiami į tokias paskaitas kaip „Apie tradiciją ir ideologiją miesto viešojoje erdvėje“ (lekt. arch., hum. m. dr. T. Grunskis), „Novatoriški urbanistinio planavimo ir visuomenės įtraukimo metodai naujos miestų erdvių kokybės kūrimui“ (lekt. urbanistas, miesto kūrimo ir vystymo procesų moderatorius Martynas Marozas), „Kultūros paveldo vaidmuo miesto planavime: Historic Urban Landscape koncepcija“ (lekt. arch., hum. m. dr. V. Janušauskaitė) ir kt.

Pirmasis renginys jau vasario 18 d. kvies visus į dvi paskaitas: „Kas yra strateginis erdvinis planavimas ir kam jis reikalingas? Kodėl teorija egzistuoja, o praktika neegzistuoja?“ (lekt. architektas-urbanistas Donatas Baltrušaitis) ir „Genius loci/ vietos dvasia: reiškinio istorinė kaita ir dabartinės prasmės“ (lekt. istorikė, hum. m. dr. Rasa Čepaitienė).

Data: 2020 m. vasario 18 d. 10.00 val.
Vieta: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (Gedimino pr. 51, Vilnius), Renginių erdvė (III a.).
Renginys nemokamas. Registracija būtina: http://arch-akva.lt/straipsniai/filmuojamu-paskaitu-ciklo-miesto-formavimas-ir-visuomene-i-dalis/
Paskaitos bus transliuojamos youtube kanale (tikslesnė infor. – transliacijos dieną).

Organizatorius: Architektūros kokybės vystymo asociacija.
Partneris: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Ciklą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, UAB „JUNG Vilnius“ ir UAB „ACO Nordic“.

Parašykite komentarą