Seimo Europos reikalų komitetas: siekiant Metinėje tvaraus augimo strategijoje suformuluotų prioritetų, visos vykdomos reformos turėtų būti orientuotos į piliečių gerovę

2020 m. vasario 3 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Europos reikalų komitete pristatyta Europos Komisijos paskelbta 2020 m. Metinė tvaraus augimo strategija. Šiuo dokumentu pradedamas kasmetinis Europos semestro – Europos Sąjungos ekonominio koordinavimo proceso – ciklas.

Metine tvaraus augimo strategija  įgyvendinama Europos Komisijos pirmininkės Ursulos fon der Lejen (Ursulos von der Leyen) politinėse gairėse pateikta ES ekonominės ir užimtumo politikos vizija, pagal kurią, atsižvelgiant į  Europos žaliajame kurse  įtvirtintus prioritetus, ES ekonominės politikos formavimo pagrindas yra tvarumas ir socialinė įtrauktis. Strategija turėtų padėti ES ir jos valstybėms narėms pasiekti Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus, kuriuos Europos Komisija šiemet pirmą kartą įtraukė į Europos semestrą.

Komiteto posėdyje dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jelena Rojaka akcentavo, kad ši strategija, apimanti keturis tarpusavyje susijusius ir vienas kitą papildančius aspektus – aplinkos tvarumą, našumo augimą, teisingumą ir makroekonominį stabilumą, yra galingas įrankis siekiant daugiau socialinio teisingumo ir gerovės. Strategijoje įvardytais ekonominės politikos prioritetais ES valstybėse narėse turėtų būti grindžiamos struktūrinės reformos, užimtumo politika, investicijos ir atsakinga fiskalinė politika.

Finansų viceministrė Miglė Tuskienė pažymėjo, kad fiskalinė drausmė ir fiskalinis tvarumas turėtų išlikti visų vykdomų reformų pagrindu.

Komiteto nariai diskutavo, kaip nacionalinėje politikoje numatoma atsižvelgti į Metinėje tvaraus augimo strategijoje nustatytus prioritetus ir kaip tai bus atspindėta stabilumo programose ir nacionalinėse reformų darbotvarkėse.

Komitetas nusprendė pasiūlyti Vyriausybei papildyti Lietuvos Respublikos poziciją dėl metinės tvaraus augimo strategijos, nuosekliai ir konkrečiai pasisakant, kaip Lietuva vertina šią strategiją, apimančią platesnio pobūdžio ekonominius prioritetus, ir koks Lietuvos požiūris į Europos semestro perorientavimą, darnaus vystymosi tikslų integravimą į šį procesą. Komiteto manymu, Lietuvos Respublikos pozicijoje reikia akcentuoti, kad siekiant Metinėje tvaraus augimo strategijoje suformuluotų prioritetų, visos vykdomos reformos visų pirma turėtų tarnauti žmonėms, būtų orientuotos į piliečių gerovę.

 

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto patarėja

Renata Lygienė, tel. (8 5) 239 6592

Parašykite komentarą