Lietuvos socialdemokratų frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai: Ši Vyriausybė myli moteris. Mirtinai“

2020 m. vasario 6 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

2020 m. sausio 6 d., ketvirtadienį, 10 val. Seimo Spaudos konferencijų salėje (II rūmai) vyks Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narių Dovilės Šakalienės ir opozicijos lyderio Juliaus Sabatausko spaudos konferencija „Ši Vyriausybė myli moteris. Mirtinai“.

Teisingumo ministerija parengė neigiamą išvadą dėl įstatymo pataisų, kurios numato, kad nebūtų baudžiami prostitucijoje išnaudojami asmenys ir būtų baudžiami tik sekso pirkėjai. Vakar vykusiame Vyriausybės posėdyje išvadai pritarta bendru sutarimu.

„Sveikas protas, rinkos dėsniai ir moksliniai tyrimai liudija, kad paklausa sukuria pasiūlą. Tad kovoti su prostitucija efektyvu tik kertant per paklausą. Tuo metu šiandien nubaudžiami vienetai sekso pirkėjų ir sutenerių, bet šimtai lengvai pagaunamų ir pažeidžiamų išnaudojamų moterų. Absoliuti dauguma jų įtraukiamos į parsidavinėjimą per smurtą ir nuolat patiria smurtą, bet nedrįsta kreiptis pagalbos, nes pirmiausia bus nubaustos pačios. Teisėsauga šiuo atveju turi daugiau jautrumo ir teisinio išprusimo – Generalinė prokuratūra pritaria, kad reikia nustoti bausti šias mergaites ir moteris. Teisingumo ministras gi sako, kad čia nesąmonė, jos pačios to nori ir niekas jų neverčia. Matyt, Elvinas žino geriau nei mokslininkai ir nevyriausybininkai“, – stebisi D. Šakalienė, Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė.

2011 m. Europos Parlamentas pripažino prostituciją smurto prieš moteris forma, o 2014-aisiais tiek Europos Parlamentas, tiek Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja didele balsų persvara priėmė rezoliucijas, raginančias valstybes nares priimti Šiaurės šalių modelio teisinį reguliavimą, kuomet baudžiami sekso pirkėjai, tačiau nebaudžiami prostitucijoje išnaudojami asmenys ir jiems pasiūlomos išėjimo iš prostitucijos programos.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvaus Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, kiti žmogaus teisių ekspertai.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė

El. p. irmina.milasiene@lrs.lt

Mob. 8 600 07 099

 

 

Parašykite komentarą