Įvyko pirmoji Prezidento iniciatyvos „Žalia Lietuva“ diskusija

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda neseniai pakvietė visuomenę jungtis prie „Žalios Lietuvos“ iniciatyvos ir ieškoti sutarimo, kaip Lietuvą paversti švaresne ir klimatui neutralia valstybe. Šiandien Prezidentūroje įvyko pirmasis renginys, skirtas prekybos ir telekomunikacijų sektoriaus atstovams, su kuriais susitiko šalies vadovo patarėjai. Pirmojoje diskusijoje dalyvavo telekomunikacijų sektoriaus atstovai iš „Telia“, „Bitės“ ir „TELE2“ bei mažmeninės prekybos sektoriaus atstovai iš „Rimi“, ,,Iki“, „LIDL“, ,,Norfos“ ir „Maximos“.

Susitikime buvo pristatoma geroji įmonių praktika, diskutuota apie konkrečias ateities iniciatyvas, prisidėsiančias prie pagrindinių „Žalios Lietuvos“ tikslų: aplinkos taršos mažinimo ir aplinkos kokybės gerinimo, klimato kaitos švelninimo, energijos taupymo ir tausaus vartojimo, visuomeninio įsitraukimo didinimo ir aplinkosauginio sąmoningumo ugdymo.

Planuojami visus metus truksiantys atskirų sektorių susitikimai su Prezidento komanda, o pateikti pasiūlymai ir prisiimti savanoriški įsipareigojimai 2020 m. pabaigoje bus apibendrinti deklaracija.

Susitikime dalyvavę prekybos ir telekomunikacijų sektoriaus atstovai jau šiandien plačiai taiko prie aplinkos kokybės ir klimato kaitos mažinimo prisidedančias priemones. Taip pat naudojama arba planuojama naudoti elektra iš atsinaujinančių energijos šaltinių, daug dėmesio skiriama energijos taupymui ir tausiam naudojimui.

Įmonės taip pat pasidalijo ir ambicingais ateities planais. Tarp pagrindinių prekybos sektoriaus įmonių tikslų – planai esmingai mažinti ar visiškai atsisakyti vienkartinių plastiko gaminių, siekti, kad privačios etiketės produktai būtų supakuoti perdirbti tinkamoje arba daugkartinėje pakuotėje, stipriai mažinti išmetamų maisto produktų kiekį. Telekomunikacijos sektoriuje dėmesys skiriamas aplinkai nekenkiančių paslaugų rinkai, siekiama padidinti pakartotinį įrangos naudojimą, taip pat orientuojamasi į reikalavimus tiekėjams, pavyzdžiui, dėl aplinkosaugos valdymo sistemų. Vien 5G ryšio technologijos tinklo diegimas įgalins mažinti energijos naudojimą tinkle 3–5 kartus.

Pasak Prezidentūros atstovų, ypač svarbu, kad verslo lyderiai siekia įtraukti darbuotojus, visuomenę, bendruomenes ir taip skatinti visus prisidėti prie aplinkai palankių pokyčių. Teigiamai vertinami kai kurių įmonių itin ambicingi tikslai mažinti tiesiogines ir netiesiogines šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Tokie siekiai kaip klimatui neutralios operacijos 2020 m. ar projektuojama ambicija iki 2030 m. turėti nulį CO2 emisijų rodo, kad įmonės supranta pokyčių būtinybę ir imasi aktyviai veikti, prisidėdamos prie bendrų klimato kaitos mažinimo tikslų.

Parašykite komentarą