Laminato pasirinkimas: dažniausi mitai

Seminare pasidalino dažniausiai sutinkamais mitais apie laminatą

Kokybiškų grindų išsirinkimas tampa tikru galvos skausmu – jų pasiūla yra itin didelė. Taip pat sklando ne vienas mitas esą laminatas neatsparus drėgmei, itin vėsus, nepalyginamai prastesnis už parketlentes. Šie ir kiti įsitikinimai buvo paneigti namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame seminare „Kaip išsirinkti grindis?“, kuriame apie grindis pasakojo salono „Asmus“ vadybininkas Jevgenij Asmus.

Mitas. Prastesnė alternatyva parketui

Laminatas savo gyvavimo metus skaičiuoja jau nuo antros dvidešimto amžiaus pusės, jis nuo pat pradžių buvo laikomas pigesne alternatyva natūralios medienos grindims, parketlentėms. Laminatą greitai pamėgo statybų rinkos specialistai, interjero dizaineriai ir jį pradėjo naudoti įvairių pastatų įrengimui. Tačiau bėgant metams, vystantis technologijoms, keitėsi ir paties laminato struktūra, gamybos būdai. Jis tapo žymiai kokybiškesnis, labiau atsparesnis smūgiams bei nusidėvėjimui.

Šiandieninį laminatą galima išskirti į dvi rūšis: tradicinį žemo slėgio ir aukšto slėgio (HPL) laminatą. Jie skiriasi savo medienos dulkių supresavimo tankiu, kuris yra viena svarbiausių laminato techninių charakteristikų. Tankis paprastai būna nurodytas prekės aprašyme arba gamintojo internetiniame puslapyje, oficialiame kataloge.

Tradicinis laminatas gaminamas labai greitai, HPL gamybos procesas žymiai ilgesnis, todėl pastarojo kaina paprastai yra didesnė. Kuo aukštesniame slėgyje gaminamas laminatas, tuo stipriau supresuojamos medienos dulkės, o grindys tampa atsparesnės išorės veiksniams ir turi geresnį šilumos pralaidumą.

Kita svarbi techninė charakteristika – laminato atsparumas nusidėvėjimui. Išskiriamos 31, 32, 33, 34 atsparumo klasės. Tradiciniai laminatai būna 31, 32, 33 klasių. O štai, pavyzdžiui, norvegiškų grindų gamintojo „Berry Alloc“ laminatas rinkoje išsiskiria pačia aukščiausia 34 klase ir turi garantiją visam gyvenimui.

Mitas. Paviršius – nemalonios tekstūros ir neatsparus drėgmei

Kartais pirkėjai abejoja, ar laminatas tikrai atrodys natūraliai, bus malonios tekstūros. Modernaus šiuolaikinio HPL laminato viršutinis sluoksnis yra gaminamas atskirai, o po to klijuojamas ant pagrindinės plokštės. Paviršius gali būti matinis, visiškai neslidus, šildomas, turėti skirtingus paviršius, imituoti įvairias natūralias faktūras – šiomis grindimis malonu vaikščioti basomis, saugu bėgioti mažiems vaikams ar naminiams gyvūnams.

Be to, stipriai supresuotas norvegiškas HPL laminatas nebijo drėgmės. Kokybiška gamybos technologija, unikali aliuminio užrakto sistema, leidžianti sumontuoti 225 kvadratinius metrus be papildomos deformacinės siūlės ir klijuojamas viršutinis sluoksnis – užtikrina ne vien atsparumą vandeniui, bet ir tai, kad grindys visiškai nesielektrina, netraukia dulkių, todėl Norvegijos astmos ir alergijų organizaciją jį rekomenduoja sergantiems astma ar įvairių alergijų turintiems žmonėms.

Mitas. Nėra garso izoliacijos

Susidėję laminato grindis žmonės kartais skundžiasi girdimu žingsnių aidu ir kitais čaižiais garsais. Perkant tradicinį laminatą papildomai reikėtų įsigyti ir sumontuoti garso izoliacinį padą, užtikrinsiantį komfortą namuose. Tuo tarpu HPL laminuotos lentos paprastai parduodamos jau su priklijuotu garso izoliaciniu padu – speciali izoliacinė technologija sugeria triukšmą ir gali jį sumažinti net iki 18 decibelų. Todėl namuose bus jaukiau – krintantys daiktai ar žingsniai girdėsis žymiai tyliau.

Mitas. Kaina neatitinka kokybės

Įsirengdami būstą klientai dažnai nori sutaupyti apdailos medžiagų sąskaita. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad sienos, lubos, grindys – tai vertinga investicija į gyvenamąją erdvę. Viso gyvenimo garantiją turinti grindų danga yra žymiai brangesnė nei paprastas laminatas, tačiau savo patvarumu, ekologiškumu džiugina ilgus metus. Žvelgiant iš laiko perspektyvos, kokybiškas laminatas nėra brangus, nes įprastą grindų dangą gali tekti keisti, o tai pareikalautų tiek piniginių kaštų, tiek laiko sąnaudų. Žinoma, pirmiausia, kiekvienas turėtų įsivertinti savo galimybes ir poreikius.

Platesne informacija  apie kokybišką grindų dangą, laminato rūšis ir privalumus salono „Asmus“ atstovai dalinosi namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame seminare „Kaip išsirinkti grindis?“. Prekybos centre nuolat organizuojami seminarai aktualiomis temomis, skirti architektams, interjero dizaineriams ir naujakuriams, o lankytojams teikiamos interjero konsultacijos. Taip pat „Unideco“ veikia daugiau nei 33 skirtingi specializuoti apdailos bei interjero salonai ir interjero specialistams skirta bendradarbystės erdvė.

Parašykite komentarą