Gauti genetinių tyrimų rezultatai dėl nušautos stumbrės ir jauniklio

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gavo Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto atliktų stumbrų genetinių tyrimų rezultatus, kurie rodo, kad Pašilių stumbryne laikytas stumbriukas – sausio 3 dieną nušautos stumbro patelės jauniklis.

Remiantis šių tyrimų išvadomis, žala laukinei gyvūnijai už nušautą stumbro patelę bus perskaičiuota. Už sunaikintą jauniklius vedžiojančią (maitinančią) stumbro patelę nustatomas trigubas bazinis tarifas, todėl žala sieks 36 595,26 eurų. Taip pat atsižvelgiant į tai, kad laukinei gyvūnijai buvo padaryta ypatingai didelė žala, AAD kreipsis į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

AAD primena, kad saugomos rūšies gyvūnas – stumbro patelė – sausio 3 dieną sumedžiota Panevėžio rajone VĮ „Valstybinės miškų urėdijos“ Krekenavos – Naujamiesčio profesionalios medžioklės plotų vienete per vykdytą varyminę medžioklę.

Taip pat primename, kad praėjusį penktadienį VĮ „Valstybinių miškų urėdija“ informavo AAD, jog Panevėžio regioninio padalinio Pašilių stumbryne sausio pradžioje priglaustas stumbriukas nugaišo. Atsižvelgdami į gautą informaciją, atsakingi AAD specialistai nedelsiant išvyko į Pašilių stumbryną situacijos užfiksavimui. Taip pat atsižvelgiant į tai, kad tyrimas dėl šio atvejo dar nėra pasibaigęs ir siekiant surinkti visą tyrimui reikalinga medžiagą, buvo kreiptasi į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą dėl laukinio gyvūno kritimo priežasties nustatymo. 

Parašykite komentarą