LIFE yra geriausiai valdoma ES biudžeto programa!

Pasak Aplinkos GD generalinio direktoriaus Daniel Calleja Crespo, „LIFE yra vienintelė Europos programa, skirta tik aplinkos apsaugai ir klimato veiksmams. Ši programa prisidės kuriant tvarią ateitį, inicijuojant klimato, ekologinius ir energijos pokyčius“.
Tuo tarpu Europos Audito Rūmai teigia, kad „LIFE yra geriausiai valdoma ES biudžeto programa (viešosios lėšos naudojamos tinkamai)“. Be to, LIFE yra pati populiariausia ES biudžeto programa, ypač jaunų žmonių tarpe, nes jie gerai supranta projektų pridėtinę vertę. 2018 m. LIFE programos integruotasis projektas Małopolska Region buvo pripažintas geriausiu ES projektu ir gavo Europos ombudsmeno apdovanojimą. Šiuo projektu įgyvendinamu Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje siekiama pagerinti šildymo sistemas, t.y. pakeisti jas į tvaresnes, tuo pačiu pagerinant piliečių gyvenimo kokybę.

Pastaruoju metu mokslininkai skelbia apie klimato pokyčių poveikį, biologinės įvairovės būklės prastėjimą, laukiančius didelius iššūkius ir svarbą imtis skubių veiksmų situacijai keisti. LIFE programa viena negali išspręsti visų šių klausimų, tačiau tai ta priemonė, kuri gali prie to ženkliai prisidėti.
LIFE projektų dėka buvo atkurtos išnykusios rūšys. Pavyzdžiui, Ispanijoje, Iberijos lūšis buvo beveik išnykusi, bet LIFE programa padėjo ją atgaivinti. Be to, LIFE programa finansuoja „Natura 2000“ teritorijose vykdomas biologinės įvairovės saugojimo veiklas, žiedinės ekonomikos projektus, skirtus kovoti su klimato kaita, o ateityje bus remiami ir energetikos projektai.
LIFE programa yra viena iš ES finansavimo programų, kuriai Europos Komisija 2021–2027 metų laikotarpiui yra pasiūliusi padidinti skiriamas lėšas. 2021-2027 m. LIFE programoje numatoma nauja kryptis: Perėjimas prie švarios energijos. Ši kryptis pereis iš programos „Horizontas 2020“.
Šiuo metu Lietuvoje vykdoma 11 LIFE projektų, kurie vertina hidroenergijos galimybes, kuria prototipus makrodumbliams surinkti iš vandens telkinių, atlieka cheminių medžiagų pakeitimus (pavojingas chemines medžiagas pakeičia alternatyviomis) Baltijos šalių įmonėse, įgyvendina žiedinės ekonomikos modelį (municipalinį vandenvalos nuotėkų dumblą ir biomasės pelenus panaudoja biomasės auginimui ir tolimesnei šios biomasės konversijai į atsinaujinančių išteklių energiją miestams), atkuria gyvajai gamtai reikalingas buveines.
Aplinkos projektų valdymo agentūra įgyvendindama „LIFE gebėjimų stiprinimas Lietuvoje“ projektą norinčius dalyvauti LIFE projektuose ir turinčius klausimų, kaip parengti gerą LIFE paraišką, kviečia rašyti elektroninius laiškus adresu: info@lifeprojektai.lt; ieškančius partnerių kviečiame susipažinti su mūsų duomenų baze: http://db.lifeprojektai.lt; naujienas apie LIFE programą rasite puslapyje: www.lifeprojektai.lt. Pagalba teikiama nemokamai.

Straipsnis parengtas pagal Europos Komisijos leidinį.

Projektą „LIFE gebėjimų stiprinimas Lietuvoje“ Nr. LIFE14 CAP/LT/000008 finansuoja Europos Sąjungos LIFE programa

Parašykite komentarą