Vilniaus universitetas surinko tris „Lygių galimybių sparnus“

Įvairovės ir lygių galimybių strategiją pristatęs Vilniaus universitetas (VU) sulaukė  Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vykdomos iniciatyvos „Nauji standartai“ įvertinimo. Už aktyvų lygių galimybių integravimą į organizacijos veiklą VU suteikti trys „Lygių galimybių sparnai“ – maksimalus galimas įvertinimas.

Šį įvertinimą VU pelnė už nuoseklios ir išsamios Įvairovės ir lygių galimybių 2020–2025 m. strategijos pasitvirtinimą ir jos įgyvendinimo veiksmų plano pasirengimą, už lygias galimybes atsakingų vadovų ir darbuotojų paskyrimą, lyčių lygybės integravimo iniciatyvas, dėmesį studentams ir darbuotojams su negalia, mokymus ir kitas šviečiamąsias veiklas bendruomenei lygių galimybių tema.

Skiriant „Lygių galimybių sparnus“ taip pat vertinamas organizacijos lygių galimybių srities prioritetų iškėlimas, pavyzdžiui – darbo užmokesčio atotrūkio mažinimas ar darbuotojų, studentų su negalia įtrauktis, lygybės plano su skatinančiomis priemonėmis parengimas, skaidri darbuotojų darbo užmokesčio sistema ir prieinamumas, darbuotojų ir vadovų įtraukimas į lygių galimybių įgyvendinimo iniciatyvą.

Prisijungti prie „Lygių galimybių sparnų“ standarto gali visos privataus ar viešojo sektoriaus organizacijos – įmonės, įstaigos, nevyriausybinės organizacijos. Jos turi atitikti nuo 4 iki 12 kriterijų, kuriais matuojamas organizacijos įsipareigojimas laikytis lygių galimybių principo. Šiuo metu prie šios iniciatyvos yra prisijungę „Danske Bank“, Vilniaus miesto savivaldybės administracija, Lietuvos Respublikos konkurencijos tarnyba, „Swedbank“ Lietuvoje, VĮ „Lietuvos oro uostai“, AB „Lietuvos geležinkeliai“, UAB „Rimi Lietuva“, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ ir „Sodra“.

Strategijoje – šešios veiklos kryptys

VU įvairovės ir lygių galimybių strategijoje apibrėžtos svarbiausios veiklos kryptys iki 2025 m., numatyti pagrindiniai tikslai ir uždaviniai. Tai pirmoji tokia strategija tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų, kuri apima visą universiteto bendruomenę – tiek darbuotojus, tiek studentus.

Strategijoje numatyta daug dėmesio skirti studentams ir darbuotojams su negalia, plėtoti individualius poreikius atitinkančią aplinką. Išskiriamas lyčių lygybės atskirose universiteto mokslo ir studijų srityse siekis, lyčių atstovavimo pusiausvyra universiteto valdymo organuose.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas ir kultūrų įvairovei puoselėti, antidiskriminacinėms priemonėms įgyvendinti, socialinei atskirčiai mažinti, aplinkai, kurioje universiteto bendruomenės nariai turėtų galimybę derinti studijų ar darbo ir asmeninio gyvenimo įsipareigojimus, kurti.

Parašykite komentarą