Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas Seimo pavasario sesijos pradžios proga

Gerbiami Seimo nariai,

sveikinu Jus susirinkus į paskutinę šios kadencijos Seimo pavasario sesiją. Kreipiuosi į Jus kaip į Tautos atstovus, kurie su kitomis valdžios institucijomis ant savo pečių laiko atsakomybės už šalies gerovę naštą.

Nėra lengva būti atsakingiems už visą šalį. Kiekvieno politiko dėmesį kausto artėjantys rinkimai. Tačiau istorija mums siūlo įtikinamą pavyzdį žmonių, kurie sudėtingomis sąlygomis nesiblaškė, telkė jėgas ir nuo pamatų kūrė Lietuvą.

Jau rytoj švęsime trisdešimtąsias atkurtos Nepriklausomybės metines. Tai yra puiki proga apžvelgti nuveiktus darbus ir įvertinti, ko iki šiol nepadarėme. Gegužės viduryje minėsime Steigiamojo Seimo šimtmetį – ypatingą Lietuvos parlamentarizmo istorijos sukaktį, kuri primena mums apie gilias šalies demokratijos tradicijas.

Net ir šimtui metų praėjus, garsiai ir išdidžiai skamba pirmajame Steigiamojo Seimo posėdyje Gabrielės Petkevičaitės-Bitės ištarti žodžiai, kad „mūsų likimas mūsų rankose“ ir kad „savo jėgomis turim gydyti senąsias savo žaizdas“. Kaip prieš šimtą metų, taip ir dabar pagrindinė Seimo narių pareiga – bendromis jėgomis dirbti Lietuvos naudai ir žmonių gėrybei. Dirbti visada ir visur, bet kokiomis aplinkybėmis, savo rankomis kuriant mūsų bendrą likimą.

Istorijos aplinkybės keičiasi, tačiau esmė visada išlieka. Galima rasti įvairiausių pasiteisinimų, kodėl kažko nepadarėme, – sakyti, kad politiniai oponentai negirdi argumentų, kad laiko nepakanka. Tačiau nepamirškime, kad garsiausiai apie mus visada kalba darbai.

Šiandien, kaip ir prieš šimtą metų, turime įsisenėjusių žaizdų, kurios reikalauja dėmesingo gydymo. Jaučiame susiskaldymą, teisingumo ir pagarbos žmogui trūkumą. Girdime ekspertų perspėjimus apie šalyje tvyrančią socialinę atskirtį. Matome neracionalų viešųjų išteklių naudojimą, privilegijuotą mokesčių sistemą, kai valstybei vis pritrūksta pinigų įsipareigojimams vykdyti.

Nepagarba rinkėjams būtų eilinį kartą ištarti, kad jų problemas turės spręsti jau kitas Seimas.

Būtent dabar yra metas siekti proveržio kuriant visų Lietuvos žmonių gerovę. Dar nevėlu pildyti rinkėjams duotus pažadus. Todėl raginu Jus negaišuoti ir tinkamai išnaudoti iki rinkimų likusį laiką. Kviečiu prisiminti Lietuvos žmonėms duotą priesaiką, pamiršti savitarpio nesutarimus ir kibti į darbus. Linkiu tapti pavyzdžiu, kad Lietuvoje įmanoma ne tik neigianti, bet ir kurianti politinė kultūra.

Parašykite komentarą