Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta paroda „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988–1991 metais“

Minint Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 30 metų jubiliejų Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta Zenono Nekrošiaus ir Virgilijaus Usinavičiaus fotografijų paroda „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988–1991 metais“.

„Šiose unikaliose parodos fotografijose sukurtas ateities šviesoraštis, kuriose šviesa nupiešti pagrindiniai Lietuvos ateities kūrimosi įvykiai“, – parodą pristatė Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininko pavaduotojas Jonas Staselis.

„Šia paroda tęsiami Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 30-mečio minėjimo renginiai Nacionalinėje bibliotekoje. Jos autoriai Lietuvai dovanoja puikiai įamžintas nepakartojamas akimirkas ir išgyventas emocijas. Nuotraukose užfiksuoti mums gerai žinomi įvykiai, istoriniai lūžio momentai, kurie lėmė Lietuvos valstybingumo atkūrimą“, – per parodos atidarymą kalbėjo Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė.

Prieš pakviečiant autorius pristatyti parodą žodį tarė Angonita Rupšytė. Ji buvo ne tik Sąjūdžio metraštininkė, bet taip pat prisidėjo prie šios parodos atsiradimo. „Labai džiaugiuosi, kad būtent kovo 9 d. prieš, galima sakyti, 20 metų mes atradome šias nuotraukas, kurios taip stipriai suvirpina širdį. Turime būti dėkingi visiems fotografams, kurie įamžino šias akimirkas. Prieš atvykdama į parodą žvilgtelėjau į savo užrašų knygutę, kurią turiu nuo 1988 m., ten įrašyti Z. Nekrošiaus ir V. Usinavičiaus telefonai, šalia kurių parašyta – Sąjūdžio fotografai.“

Fotografijų parodos autoriai pasidalijo prisiminimais ir padėkojo žmonėms, dalyvavusiems įamžintuose įvykiuose. V. Usinavičius pabrėžė, kad šias ryškias ir jautrias fotoaparatu užfiksuotas akimirkas, visuomenei pristatomas Nacionalinėje bibliotekoje, atrinko J. Staselis ir Algimantas Aleksandravičius.

Per parodos atidarymą V. Usinavičiui įtektas Lietuvos žurnalistų sąjungos medalis už nuopelnus žurnalistikai.

Parodoje eksponuojamos nuotraukos ne tik perteikia praeities akimirkas, bet ir jungia mus su ateitimi, jos išlieka svarbios Lietuvos ir Sąjūdžio istorijai.

Daugiau nuotraukų ›

Parašykite komentarą