Prezidentas: dabar tinkamiausias metas suvienyti ES jėgas kovai su koronavirusu

Kovo 10 dienos vakarą Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) nariai aptarė Europoje susiklosčiusią situaciją dėl koronaviruso plitimo. Konferenciniu skambučiu organizuotas neeilinis Europos lyderių pasitarimas truko kelias valandas. Jo metu EVT nariai apžvelgė koronaviruso situaciją Europos valstybėse, pristatė kovos su virusu priemones savo šalyse ir aptarė koordinuoto ES valstybių atsako poreikį tiek sveikatos apsaugos, tiek ekonomikos srityse.

Prezidentas pristatė Lietuvos duomenis apie koronaviruso plitimą ir taikomas jo sustabdymo priemones šalyje, galimą poveikį valstybės ekonomikai. Šalies vadovas pabrėžė, kad šiuo metu viruso protrūkio neigiamas ekonominis poveikis negali būti tiksliai įvertintas, bet ES valstybėms narėms būtinas koordinuotas, ir greitai kintančią situaciją atliepiantis ES priemonių paketas.

Skambučio metu kalbėta apie poreikį sustiprinti veiksmų koordinavimą ir suvienodinti ES šalių rekomendacijas dėl rizikos regionų identifikavimo. Prezidentas akcentavo būtinybę vykdyti bendrus ES medicininių priemonių pirkimus ir susilaikyti nuo nepagrįsto jų eksporto ribojimo.

Europos Komisijos ekonomikos skatinimo priemonių sąrašą planuojama paskelbti dar šią savaitę. Sąrašas turėtų apimti tokias priemones kaip išlaidų didinimas sveikatos apsaugai, išlaidų didinimas nedarbo išmokoms, įmonių likvidumo užtikrinimas, mokesčių atidėjimas įmonėms, veikiančioms labiausiai paveiktose sektoriuose, valstybės pagalbos taisyklių palengvinimas, fiskalinio stimulo priemonės.

Parašykite komentarą