Su Kovo 11-osios minėjimo renginiais startuoja ir Mykolo Romerio universiteto 30-mečio programa

Šiemet minimas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metis. 1990 metais atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, pirmąjį savo istorijos puslapį atvertė ir universitetas – jau po mėnesio po nepriklausomybės paskelbimo buvo įsteigta aukštoji mokykla, kuriai vėliau 2004 metais suteiktas Mykolo Romerio universiteto vardas.  

Universitetas, užaugęs kartu su Lietuva

Pasak Mykolo Romerio universiteto rektorės prof. dr. Ingos Žalėnienės, universitetas labai glaudžiai susijęs su moderniosios Lietuvos istorija, o universitetas atkūrus nepriklausomybę augo, stiprėjo kartu su Lietuvos valstybe: „Nemažai mūsų universiteto profesorių, garbės daktarų yra Nepriklausomybės akto signatarai, labai svariai prisidėję ir prie paties Nepriklausomybės akto, prie Lietuvos Konstitucijos bei kitų reikšmingų teisės aktų rengimo“.

I. Žalėnienė pasakoja, kad po nepriklausomybės paskelbimo augančiai valstybei labai reikėjo socialinių mokslų, ypač teisės, viešojo valdymo, saugumo specialistų, galinčių kurti naujos valstybės teisinius, valdymo, saugumo pamatus pagal vakarietiškas demokratines vertybes, todėl Lietuvos Aukščiausioji Taryba- Atkuriamasis Seimas vos  po mėnesio nuo nepriklausomybės atkūrimo skubiai įsteigė naują aukštąją mokyklą, kuriai vėlesnėje raidoje buvo suteiktas Lietuvos konstitucinės teisės patriarcho, profesoriaus, Lietuvos universiteto rektoriaus Mykolo Romerio vardas.

„Universitetas savo veiklą pradėjo kaip teisės ir viešojo saugumo specialistus ruošianti aukštoji mokykla, tačiau labai greitai paaiškėjo, kad jaunai valstybei tuo metu labai trūko ir kitų sričių – viešojo valdymo, vadybos, ekonomikos, politikos mokslų, psichologijos, socialinio darbo, edukologijos, kitų socialinių mokslų specialistų, todėl universitetas palaipsniui augo, stiprėjo tapdamas didžiausiu specializuotu socialinių mokslų universitetu Lietuvoje“,  – sako MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Rektorė džiaugiasi, kad savo 30-metį universitetas pasitinka išsigryninęs savo stiprybes, turintis ryškų identitetą, turiningą istoriją, savo vietą ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio aukštojo mokslo žemėlapyje: „Esame didžiausias ir toks vienintelis Lietuvoje specializuotas socialinių mokslų universitetas, – sako I. Žalėnienė. – Nors socialinius mokslus vysto ir plačios aprėpties, ir technologinės pakraipos aukštosios mokyklos, mūsų universitetas tarp jų išsiskiria stipriomis ir unikaliomis studijų ir mokslo kryptimis, tarpkryptinėmis studijų programomis ir moksliniais tyrimais, pripažįstamais tarptautiniu mastu. O universiteto misija nesikeičia – aktyviai prisidėti prie valstybės teisės ir valdymo sistemų, saugumo stiprinimo, prie tvarios, atviros, skaidrios, laisvos valstybės klestėjimo ir visų piliečių gerovės“.

Sukaktį minės be pompastikos, bet kurs vertę visuomenei

Pasak Mykolo Romerio universiteto Komunikacijos ir rinkodaros centro vadovės Jurgos Strimaitienės, šią sukaktį universitetas įvairiais renginiais, socialinėmis akcijomis ir iniciatyvomis minės visus 2020 -uosius metus. „Universiteto tapatybę, išskirtinumą kuria ir formuoja bendruomenė – universitete dirbantys dėstytojai, administracijos darbuotojai, studentai, alumnai, – sako J. Strimaitienė. – Tad šią sukaktį nusprendėme minėti ne pompastiškais renginiais, bet paties universiteto bendruomenės pasiūlytomis iniciatyvomis, renginiais, šventėmis, socialinėmis akcijomis.“

Pasak J. Strimaitienės, universitete visus metus vyks įvairūs universiteto jubiliejui dedikuoti renginiai, kuriuose  dalyvaus MRU bendruomenė: nuo sporto varžybų iki mokslinių konferencijų, socialinių iniciatyvų ir akcijų. J. Strimaitienė sako, ši sukaktis – puiki proga atkreipti dėmesį ir į socialinių mokslų svarbą šiuolaikinei visuomenei. „Išties socialiniai mokslai šiuolaikinėje visuomenėje yra nepelnytai nuvertinti, todėl labai svarbu parodyti jų svarbą visuomenės raidai ir gerovei, kokią milžinišką įtaką jų mokslininkų pasiekimai ir atradimai gali turėti kiekvienam kaip žmogui ir piliečiui. Universiteto sukakties proga planuojame pristatyti ir interaktyvų universiteto istorijos atminties projektą, kuris galėtų ateityje tapti socialinių mokslų pažinimo centro pradžia ir atskleisti socialinių mokslų svarbą valstybei ir kiekvienam iš mūsų.“

 

 

Parašykite komentarą