Prezidentas aptarė laisvo asmenų ir prekių judėjimo klausimus su Lenkijos ir Latvijos vadovais

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį telefonu kalbėjosi su kaimyninių ES valstybių narių vadovais, siekdamas užtikrinti kiek įmanoma sklandesnį Lietuvos ir kitų ES valstybių narių piliečių grįžimą į gimtąsias šalis koronaviruso ligos (COVID-19) protrūkio akivaizdoje.

Šalies vadovas per pokalbį su Lenkijos Respublikos Prezidentu Andrzejumi Duda atkreipė dėmesį į sudėtingą situaciją prie Vokietijos ir Lenkijos sienos, kur, nepaisant ankstesnių susitarimų, pastarosiomis dienomis iškilo kliūčių laisvam grįžtančių Lietuvos piliečių judėjimui.

Prezidentas Gitanas Nausėda paprašė, kad Lenkijos valdžios institucijos palaikytų tinkamą numatyto tranzito koridoriaus funkcionavimą ir suteiktų visą reikalingą informaciją keliaujantiems Lietuvos piliečiams, o taip pat trijų Baltijos šalių rinką aprūpinančių krovininių automobilių vairuotojams. Šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva sudaro galimybes Latvijos ir Estijos piliečiams netrukdomai grįžti į savo šalis.

Pokalbio metu taip pat buvo paliestas koordinuoto Europos Sąjungos atsako į COVID-19 protrūkį klausimas. Prezidentas Gitanas Nausėda informavo Prezidentą Andrzejų Dudą, kad šeštadienį raštu kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos Pirmininką Charles‘į Michelį ir Europos Komisijos Pirmininkę Ursulą von der Leyen, ragindamas ES institucijas kartu su ES sveikatos ir vidaus reikalų ministrais ieškoti bendrų sprendimų, kaip spręsti ES piliečių grįžimo į savo šalis klausimus, taip pat kuo skubiau aptarti susidariusią situaciją Europos Vadovų Tarybos posėdyje.

Šalies vadovas telefonu taip pat kalbėjosi su Latvijos Respublikos Prezidentu Egilu Levitu, kurį patikino, kad Lietuva sudarys sąlygas Latvijos ir Estijos piliečių sugrįžimui į gimtąsias šalis. Prezidentas Gitanas Nausėda atkreipė pašnekovo dėmesį į Baltijos šalių bendrą poreikį užtikrinti nuolatinį apsikeitimą informacija su Lenkijos kolegomis prekių, paslaugų ir žmonių tranzito per Lenkijos teritoriją klausimu.

Jau kitos savaitės pradžioje planuojama Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentų vaizdo konferencija dėl atsako į COVID-19 pandemiją ir su tuo susijusių iššūkių.

Parašykite komentarą