Seimas, atsižvelgdamas į ekstremalią situaciją, tikslins ligos išmokų mokėjimą

Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-4625), kuriais siūloma tikslinti ligos išmokų mokėjimą, kai Vyriausybė paskelbia valstybės lygio ekstremaliąją situaciją.

Naujomis nuostatomis siekiama nustatyti didesnę ligos išmoką darbuotojams, kurie užsikrėtė atlikdami pareigas. Jeigu sveikatos priežiūros specialistai, pareigūnai ar kiti darbuotojai, dirbdami savo darbą, užsikrėstų liga, dėl kurios paskelbta ekstremali situacija, jiems siūloma mokėti maksimalaus dydžio ligos išmoką, tai yra 100 proc. nuo darbo užmokesčio „į rankas“ (arba 77,58 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių). Įstatymo nuostata galiotų ir tiems, kurie užsikrėtė iki įsigaliojant įstatymo pataisai. Šiuo metu medikai gauna įprasto dydžio ligos išmoką – 62,06 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Teikiamomis pataisomis būtų nustatytas ilgesnis laikotarpis ligos išmokai vaikams prižiūrėti. Dabar nustatyta, kad nedarbingumas suteikiamas ir ligos išmoka vaiko priežiūrai mokama 14 kalendorinių dienų. Ši nuostata taikoma sveiko darželinuko, priešmokyklinuko ar pradinuko priežiūrai, kai paskelbiamas infekcijos plitimą ribojantis režimas ir dėl to duris užveria darželiai ir mokyklos. Kadangi ekstremali situacija arba karantinas gali tęstis ir ilgiau, siūloma išmoką mokėti tol, kol pasibaigia ekstremali situacija arba atšaukiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas. Išmoka siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Analogiška tvarka ligos išmoka būtų mokama seneliams, prižiūrintiems anūkus. Į vaikų priežiūrą, kai paskelbiama ekstremali situacija ir nustatomas infekcijos plitimą ribojantis režimas, siūloma įtraukti dirbančius senelius, kad jie galėtų gauti nedarbingumą ir ligos išmoką sveiko darželinuko, ikimokyklinuko ar pradinuko priežiūrai. Tačiau seneliai tokia išimtimi galėtų pasinaudoti tik tuo atveju, jeigu tėvai negali pasinaudoti nuotoliniu darbu ir jei jiems nėra paskelbta prastova.

Ligos išmoka prižiūrintiems žmones su negalia. Paskelbus ekstremalią situaciją ir sustabdžius neįgaliųjų dienos centrų veiklą, siūloma suteikti nedarbingumą ir ligos išmoką tiems dirbantiesiems, kuriems atsiranda būtinybė prižiūrėti negalią turintį asmenį, jei jis anksčiau lankė dienos centrą. Nedarbingumas būtų suteikiamas 14 kalendorinių dienų ar kol tęsiasi ekstremali padėtis bei infekcijos plitimą ribojantis režimas, o ligos išmoka siektų 65,94 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių.

Ligos išmoka dirbantiems savarankiškai. Siūloma mokėti fiksuoto dydžio ligos išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie nebegali tęsti savo veiklos dėl paskelbtos ekstremalios situacijos. Ji priklausytų tik tiems savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki teisės gauti ligos išmoką mokėjo ligos socialinio draudimo įmokas. Išmoka siektų 251 eurų per mėnesį ir būtų mokama iki pasibaigs ekstremali situacija arba karantinas.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas ypatingos skubos tvarka. Projektui svarstyti pagrindiniu paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatomas šiandien Seimo vakariniame posėdyje.

Parašykite komentarą