Seimas svarstys siūlymą leisti skelbti prastovą, kai valstybėje paskelbiama ekstremali situacija

Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytus Darbo kodekso ir Užimtumo įstatymo pakeitimus (projektai Nr. XIIIP-4617, Nr. XIIIP-4618), kuriais siekiama lanksčiau reguliuoti darbo teisinius santykius esant valstybės lygio ekstremaliajai situacijai. Naujos nuostatos sudarytų sąlygas darbdaviams skelbti prastovą, kai valstybėje paskelbiama ekstremali situacija.

Darbo kodekso pakeitimuose siūloma nustatyti, kad darbdavys darbuotojui arba jų grupei gali nustatyti prastovą, jeigu dėl objektyvių priežasčių negali suteikti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo ir darbuotojas nesutinka dirbti kito jam pasiūlyto darbo arba jeigu Vyriausybė paskelbia valstybės lygio ekstremalią situaciją, o darbuotojas negali dirbti nuotoliniu būdu ir nesutinka dirbti kito jam pasiūlyto darbo.

Teikiamais pakeitimais taip pat siūloma nustatyti, kad jeigu valstybėje yra paskelbta valstybės lygmens ekstremali situacija, darbdaviai galėtų motyvuotu raštu pasiūlyti darbuotojui nuotolinį darbą kilus įtarimų, kad jo sveikatos būklė kelia grėsmę kitiems darbuotojams.

Darbuotojui nesutikus dirbti nuotoliniu būdu ar nepateikus darbdaviui atsakymo į darbdavio pasiūlymą dirbti nuotoliniu būdu, darbdavys ne vėliau kaip per 1 darbo dieną galėtų nušalinti darbuotoją nuo darbo, neleisdamas jam dirbti ir nemokėdamas darbo užmokesčio.

Siekiant užtikrinti, kad Vyriausybei paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją būtų sumažintas darbuotojų atleidimų skaičius, būtų sudaromos sąlygos užimtiems asmenims, įspėtiems apie atleidimą, dalyvauti profesiniame mokyme (persikvalifikuoti). Pasak L. Kukuraičio, tai nauja nuostata, kuri leis persikvalifikuoti darbuotojui dar tuo metu, kai jis dirba savo darbo vietoje. Jo nuomone, ši nuostata galės padėti daliai darbuotojų išlikti darbo vietose.

Šie pokyčiai įsigaliotų 2020 m. balandžio 1 d.

Pritarus projektams po pateikimo bendru sutarimu, toliau jie bus svarstomi ypatingos skubos tvarka. Projektams svarstyti pagrindiniu paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatomas šiandien Seimo vakariniame posėdyje.

Parašykite komentarą