Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Pagaliau su koronavirusu kovojantys medikai gaus valstybės garantijas“

2020 m. kovo 17 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo narys Algirdas Sysas sako, pagaliau po įtikinėjimų ir jo registruotų įstatymo pataisų, kad medikai, dirbantys su koronavirusu užkrėstaisiais, įgytų galimybę gauti valstybės garantijas – papildomą draudimą ir kompensacijas netekus sveikatos ar mirus, Vyriausybė tai pasiūlė, o Seimas priėmė Žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas. Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras pažadėjo, kad rytoj koronavirusas COVID-19 bus įtrauktas į ypač pavojingų užkrečiamų ligų sąrašą.

„Buvo keista, kai sveikatos apsaugos ministras susirgimą dėl koronaviruso COVID-19 buvo priskyręs tik prie pavojingų ligų sąrašo. Juk medikai socialines valstybės garantijas – papildomą draudimą ir kompensacijas netekus sveikatos ar mirus – gauna dirbdami tik su ypač pavojingomis ligomis, tokiomis kaip maras, cholera ar ebola. Dabar koronavirusu užkrėstuosius gydantys medikai realiai rizikuoja savo sveikata ir gyvybėmis, todėl ir valstybė turi įvertinti jų darbo pavojingumą. Pagaliau sveikatos apsaugos ministras tai suprato ir naująjį virusą pažadėjo priskirti prie ypač pavojingų susirgimų, taigi, ir su juo susiduriantys medikai įgis valstybės garantijas“, – sako socialdemokratas A. Sysas.

Socialdemokratai primygtinai ragina Vyriausybę skirti ypatingą dėmesį ir resursus medikų darbo sąlygoms, garantijoms, apmokėjimui ir apsaugos priemonėms, nes didele dalimi nuo jų darbo, motyvacijos ir netgi nuotaikos priklauso, kaip greitai bus suvaldytas koronaviruso plitimas mūsų šalyje.

Parašykite komentarą