Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos pranešimas: „Socialdarbiečiai“ ragina Vyriausybę ieškoti sprendimų dėl dirbančių neįgaliųjų darbo vietų išlaikymo“

2020 m. kovo 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija Seime susirūpinusi dėl dirbančių neįgaliųjų situacijos karantino metu ir ragina Vyriausybę, kaip įmanoma greičiau svartyti klausimą dėl papildomos paramos šiai socialinei dirbančiųjų grupei. Frakcijos narė, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad į ją kreipėsi dirbančių neįgaliųjų atstovai, kurie sunerimę, nes neįgalieji darbuotojai yra padidintoje rizikoje dėl sveikatos problemų ir pajamų praradimo.

LSDD frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius mano, kad Vyriausybė turėtų atkreipti dėmesį į šią problemą, nes šie žmonės yra itin pažeidžiami.

„Nemažai sprendimų Seime dėl ligos išmokos buvo priimta, galbūt dirbantiems neįgaliesiems trūksta koncentruotos informacijos, bet tuo pačiu frakcija nori paraginti Vyriausybę svarstyti ir papildomos paramos galimybę. Būtina rasti sprendimą, kaip išlaikyti neįgaliųjų darbo vietas, galbūt remiant neįgaliuosius įdarbinusias įmones“, – svarsto R. Sinkevičius.

„Socialdarbietė“ Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė R. Šalaševičiūtė sako, kad dirbantys neįgalieji, kaip ir kitų socialinių grupių atstovai, stengiasi pasiimti nedarbingumo pažymėjimus ar ieško kitų priemonių, kaip karantino laikotarpiu būti namuose. Tačiau dalis neįgaliųjų dirba įmonėse, kurios užsiima paslaugomis ar įvairių produktų gamyba, ir ši veikla nėra sustabdyta bei niekaip negali būti vykdoma nuotoliniu būdu.

„Bijoma ne tik dėl sveikatos. Dirbančių neįgaliųjų atstovai baiminasi, kad dėl galimų bankrotų ar sumažėjus darbo apimtims, neįgalieji neteks darbo. Seimas ypatingos skubos tvarka dar kovo 17 d. priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus dėl ligos išmokų  ekstremalios situacijos metu. Naujomis nuostatomis nuspręsta nustatyti didesnę ligos išmoką darbuotojams, kurie užsikrėtė atlikdami pareigas. Jeigu sveikatos priežiūros specialistai, pareigūnai ar kiti darbuotojai, dirbdami savo darbą, užsikrės liga, dėl kurios paskelbta ekstremali situacija, jiems nutarta mokėti maksimalaus dydžio ligos išmoką, tai yra 77,58 proc. nuo atlyginimo neatskaičius mokesčių. Kalbant apie sunkia lėtine liga sergančiuosius, tai jiems irgi priklauso ligos išmoka, jei jie turi riziką susirgti užkrečiamąja liga ir dėl to tapti laikinai nedarbingais, bet jiems nėra galimybės pasinaudoti nuotoliniu darbu arba jam darbdavys nepaskelbė prastovos. Tokiu atveju „Sodra“ mokės 62,06 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Numatytos ligos išmokos vaikams ir besimokantiems neįgaliems asmenims prižiūrėti. Ligos išmokos dydis – 65,94 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Ligos išmokas gaus ir asmenys, prižiūrintys žmones su negalia ir globos reikalaujančius senelius. Sustabdžius neįgaliųjų dienos centrų veiklą, nutarta suteikti nedarbingumą ir ligos išmoką tiems dirbantiesiems, kuriems atsiranda būtinybė prižiūrėti negalią turintį asmenį, jei jis anksčiau lankė dienos centrą. Išmoka priklauso ir žmonėms, prižiūrintiems pensinio amžiaus asmenį, kai sustabdoma nestacionarių socialinių paslaugų įstaigos veikla, kurioje buvo teikiama socialinė globa“, – apie sprendimus pasakoja R. Šalaševičiūtė. Informacijos galima rasti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto puslapyje www.socmin.lt.

„Tikimės, kad Vyriausybė svarstys ir daugiau papildomų garantijų dirbantiems neįgaliesiems, ir tą darys skubiai, kol neįgalieji dar neprarado darbo vietų“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Parašykite komentarą