Prezidentas: ES ryžtas reikalingas dabar

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu organizuotoje Europos Vadovų Tarybos sesijoje pareiškė, kad ES turi stiprinti koordinacines pastangas, stabdant viruso plitimą ir užtikrinant piliečių sveikatos apsaugą.

Skambučio metu sutarta, kad visiems valstybių narių vadovams dabar svarbiausi yra penki prioritetai: viruso plitimo sustabdymas, medicininės įrangos įsigijimas, socialinių ir ekonominių pasekmių sprendimas, ES piliečių grįžimas namo ir vakcinos bei vaistų kūrimas.

„Matome Europos Sąjungos pastangas koordinuotai spręsti iškilusias problemas, tačiau jos turi būti didesnės ir vykdomos greičiau. Ypač skubiai reikia užtikrinti patikimą medicininių priemonių, įrangos reagentų tiekimą sveikatos priežiūros įstaigoms. Bendri pirkimai vyksta per lėtai, tiekimas vėluoja. Akivaizdu, kad ES ryžtas reikalingas dabar, o ne kažkada ateityje“, – teigė šalies vadovas.

Prezidentas pasiūlė ES vadovybei efektyviau mobilizuoti ir išnaudoti šalių narių pasiekimus biotechnologijos ir farmacijos srityse, imantis lyderystės koronaviruso vakcinos kūrimo procese. „Turėdami tokią inovacijų, technologijų ir talentų bazę privalome aktyviau dirbti siekdami sukurti vakciną“, – akcentavo šalies vadovas.

Skambučio metu didelis dėmesys buvo skirtas ekonominių ir socialinių pasekmių valdymui. Prezidentas paragino ES vadovus sutelkti dėmesį į solidaus finansinio paketo tiek trumpo, tiek ilgo laikotarpio ekonominėms ir socialinėms problemoms spręsti parengimą ir būti pasiruošusiems priimti papildomas priemones.

Pasak Prezidento, priimti svarbūs sprendimai, leidžiantys panaudoti Europos stabilumo mechanizmo teikiamas skolinimosi galimybes, maksimaliai išnaudoti Stabilumo ir augimo pakto lankstumus, taikyti palengvintas valstybės pagalbos taisykles, pasinaudoti sukurta nauja kovos su koronavirusu Investicijų iniciatyva, tad dabar svarbiausia sukoncentruoti visas pastangas į šių iniciatyvų įgyvendinimą. Šalies vadovas priminė, kad krizės valdymo planas tik viena medalio pusė, – būtina ruoštis ir pokrizinio laikotarpio iššūkiams ne tik ekonomikos, bet ir socialinių reikalų,  aplinkosaugos, švietimo ir kitose srityse.

Europos lyderiai pasveikino Europos Komisijos iniciatyvą įsteigti „žaliuosius koridorius“ ant vidinių ES valstybių narių sienų siekiant, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas prekių tiekimas ir vidaus rinkos funkcionavimas.

Prezidentas pažymėjo, kad dabar ES piliečių repatriacijos didžiausias iššūkis yra susijęs su piliečių grįžimu iš trečiųjų šalių. Šiuo klausimu tikimasi didesnio ES Išorinių veiksmų tarnybos ir ES delegacijų trečiosiose šalyse įsitraukimo.

Europos lyderiai sutarė, kad dezinformacijos rizika šiuo sunkiu Europai laikotarpiu auga, tad būtina įvertinti informacinių sistemų pažeidžiamumą ir sutelkti jėgas kovai su plintančiomis neteisingomis naujienomis. Labai svarbu, kad visuomenei būtų pateikta aiški ir teisinga informacija apie priimamus ES sprendimus bei jų įgyvendinimo pažangą. 

Parašykite komentarą