Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Socialdemokratai reikalauja atsakyti, kaip bus mokami atlyginimai medikams“

2020 m. kovo 31 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo socialdemokratai kelia klausimą – kaip bus mokami atlyginimai ir žadami priedai šalies medikams, jeigu šalies sveikatos apsaugos įstaigoms nėra skiriama papildomo finansavimo tiems priedams mokėti. Dabar politikai kalba apie vis didesnius priedus prie medikų algų, o tų padidintų darbo užmokesčių išmokėjimas paliekamas pačioms gydymo įstaigoms. Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija raštu kreipėsi į Valstybinę ligonių kasą, reikalaudama atsakyti, iš kokių lėšų  bus mokamas darbo užmokestis medikams – tiek gydantiems koronavirusu užkrėstus pacientus, tiek kitiems, dėl karantino dirbantiesiems pasikeitusiomis aplinkybėmis.

„Problema yra tai, kad sveikatos apsaugos ministras, su koronavirusu susiduriantiems medikams pažadėjęs 15 procentų didesnius atlyginimus, nenurodė finansavimo šaltinio – iš kokių lėšų tie didesni atlyginimai turėtų būti išmokėti. Todėl ir klausiame atsakingos institucijos – Valstybinės ligonių kasos – kaip numatoma finansuoti sveikatos priežiūros įstaigas, kurioms dėl COVID-19 diagnozių paslaugų apimtys išaugo. Juk darbo užmokesčio fondas jose turėtų būti bent 15 procentų didesnis. Taip pat klausiame, kaip bus finansuojamos tos gydymo įstaigos, kuriose dėl karantino paslaugų teikiama kur kas mažiau. Juk medikai neturėtų nukentėti dėl paskelbto  karantino“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

 Socialdemokratai Valstybinės ligonių kasos taip pat klausia, ar bus atskirai kompensuojamos gydymo įstaigų išlaidos apsauginių kaukių, respiratorių, aprangos ir kitų apsaugos priemonių įsigijimui.

Taip pat, socialdemokratų manymu, labai svarbu, kad išlaidas sveikatos įstaigos planuojančios Valstybinės ligonių kasos atstovai dalyvautų Nacionaliniame krizės valdymo komitete ir krizės valdymo komitetas veiktų pačioje Ligonių kasoje.

Parašykite komentarą