Vilnius kviečia skubiai atverti testavimą dar bent trims auditorijoms

Vilniaus miesto savivaldybė, matydama, kad mobiliuose testavimo punktuose kasdien neišnaudojami maksimalūs pajėgumai, prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sudaryti galimybę dėl COVID-19 viruso testuoti dar bent trijų grupių asmenis: medikus, užsieniečius ir sergančiųjų šeimos narius.

Pagal iki šiol veikiantį algoritmą, registruotis testavimui numeriu 1808 gali tik karščiuojantys, kitus simptomus jaučiantys arba užsienyje buvę asmenys.

Vilniuje veikiantys testavimo punktai per dieną nuo 8 val. ryto iki 20 val. gali tirti kas 5 min. ir iš viso paimti apie 450 mėginių, tačiau jau dabar kasdien atsiranda laisvų vietų. Šiandien tokių turėtų būti apie 70, rytojui kol kas tėra kelios rytinės registracijos, todėl mobilių punktų darbuotojams kyla klausimų, ar bus ką tirti.

 „Padidinkime testavimą, tam turime visas galimybes. Islandai ištyrė 5 proc. savo gyventojų, tarp sergančių net pusė buvo tokių, kurie nejautė jokių simptomų. Todėl sušvelninkime algoritmą, leiskime testuotis tiems, kam iki šiol kažkodėl nebuvo leidžiama – visiems medikams, taip pat užsieniečiams, kuriems šiuo metu tokia galimybė neteikiama, ir sergančiųjų šeimos nariams“, –  kvietė Vilniaus Visuomenės sveikatos biuro vadovė (VVSB) Guoda Ropaitė-Beigė.

Pasak jos, griežtas algoritmas reiškia ne tik neišnaudojamus Vilniaus pajėgumus, tačiau ir nestabdomą viruso plitimą, kai jį nešioja simptomų nejaučiantys asmenys.

G. Ropaitės-Beigės teigimu, esant būtinybei, trys Vilniaus mobilieji punktai galėtų dar padidinti pajėgumus ir tirti asmenis ne kas 5, o kas 3 minutes, tokiu būdu maksimalius pajėgumus per dieną padidinant iki 720 žmonių.

„Tačiau dabar to negalime daryti, nes dalį mėginių paėmimui reikalingų terpių kas vakarą sugrąžiname į laboratorijas kaip nepanaudotas. Ar jos tinkamos naudoti kitą dieną – mūsų specialistai nežino, todėl nesinori švaistyti valstybės resursų ir kol kas apimčių nedidinsime. Bet jei tik ministerija leis – tirsime po 700 asmenų per dieną“, – teigė VVSB direktorė.

Parašykite komentarą