Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pranešimas: „Vyriausybė turėtų pateikti planą ir kriterijus, kaip bus švelninamas karantinas“

2020 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Vyriausybė jau dabar turi planuoti, kada ir kaip pradėti švelninti karantiną bei apie tai informuoti tiek verslą, tiek visuomenę. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentuoja, kad jeigu viruso plitimo kreivė nesikeis, jau būtų galima prognozuoti, kada leisti iš dalies veikti kavinėms, ne maisto prekių parduotuvėms ir kai kurioms paslaugoms.

„Suprantame, kad prioritetas – suvaldyti virusą. Tačiau jau dabar matome, ir medikai tam pritaria, kad karantinas duoda rezultatų ir galime prognozuoti viruso grėsmes. Būtina jau dabar įvertinti karantino pasekmes ekonomikai ir verslui, todėl raginu premjerą aiškiai įvardyti, kokiomis sąlygomis būtų švelninami draudimai kai kuriai prekybai ir paslaugoms. Pirmas žingsnis, ko reiktų – tai aiški strategija, kaip, kada ir kokiomis sąlygomis. Nebegalima nežinioje laikyti verslo, kuris paralyžiuotas Vyriausybės sprendimu“, – situaciją vertina Seimo narė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, Liberalų sąjūdis, nuolat bendraudamas su verslo atstovais, mato, kokioje sudėtingoje situacijoje atsidūręs viešojo maitinimo sektorius, mažos parduotuvės, paslaugų tiekėjai. Dalis įmonių kasdien vis labiau artėja prie bankroto.

„Žmonės, pripratę kliautis tik savo darbu, laukia nežinioje, o kol kas tik žadama pagalba jų neguodžia. Būtinas aiškumas, kad verslas galėtų pradėti planuoti, kada ir kokiomis sąlygomis galėtų pradėti dirbti. Pavyzdžiui, ne maisto prekių parduotuvės – ribojant pirkėjų kiekį, užtikrinant pirštines ir kaukes. Jeigu dirba maisto parduotuvės, kodėl su aiškiais apribojimais ir saugumo taisyklėmis negali pamėginti dirbti kitos? Kalbant apie paslaugų sektorių: kavinės ne patalpose – lauke, laikantis atstumo ir griežto saugumo, grožio paslaugos – labai griežtai reglamentuojant, kokiomis sąlygomis dirbti“, – siūlo V. Čmilytė-Nielsen.

Ji neabejoja, kad toks švelninimas turi nesukelti naujų rizikų, ir kad ne visi galės vėl grįžti prie darbų. Tačiau Liberalų sąjūdžio lyderė įsitikinusi, aiškiai įvardijus kriterijus, kada galimas bent dalinis Vyriausybės draudimų atšaukimas, būtina padėti dabar uždraustam verslui pasiruošti darbui po karantino, nes teks prisitaikyti, o tai taip pat kainuoja.

Parašykite komentarą