Seimas spręs, ar kelionių organizatoriams leisti už neįvykusią kelionę siūlyti metus galiojančius kuponus

Seimas pradėjo svarstyti laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einančio energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno pristatytas Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas (projektai Nr. XIIIP-4694, Nr. XIIIP-4693), kurios suteiktų galimybę kelionių organizatoriams, patyrusiems sunkumų dėl COVID-19 situacijos, siūlyti turistams alternatyvą – kuponą, kurio vertė būtų ne mažesnė nei už neįvykusią kelionę sumokėtą pinigų sumą.

Pasak pasiūlymo iniciatorių, tokiu būdu siekiama išsaugoti turizmo verslą ir keliautojų lėšas, kad turistai neprarastų už keliones sumokėtų pinigų, o kelionių organizatoriai galėtų išsaugoti darbo vietas, išvengtų bankroto ar nemokumo atvejų. „Kelionių organizatoriai turi rimtų finansinių ir administravimo iššūkių, nes didžioji dalis turistų reikalauja grąžinti pinigus už keliones, už neįvykusias keliones, o šie jau yra sumokėti faktiniams paslaugų teikėjams užsienyje, tai yra apgyvendinimo, transporto ir pramogų teikėjams. Todėl kelionių organizatoriams perkeliama pernelyg didelė rizika, susijusi tiek su pareiga grąžinti pinigus, tiek su pareiga grąžinti pinigus nustatytais terminais per 14 dienų“, – pažymėjo Ž. Vaičiūnas.

Siūlomais pakeitimais numatoma įtvirtinti alternatyvų būdą atsiskaityti su turistais už neįvykusias keliones ir jiems pasiūlyti papildomų paslaugų už tą pačią kainą. Kupono, kuris galiotų 12 mėnesių, sąlygos būtų apibrėžtos Turizmo įstatyme. Būsimai kupono kelionei būtų taikomos tos pačios kelionių organizatoriaus prievolių užtikrinimo sąlygos, kokios būtų taikomos, jeigu už būsimą kelionę turistas būtų sumokėjęs savo lėšomis. Turistui nepanaudojus kupono per 12 mėn., kelionių organizatorius privalėtų grąžinti turisto sumokėtus pinigus per 14 dienų nuo kupono galiojimo termino pabaigos.

Kaip skelbia Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, bendras Lietuvoje veikiančių kelionių organizatorių skaičius yra 252, iš jų 116 užsiima išvykstamuoju turizmu, 40 – vietiniu turizmu, 96 – tik atvykstamuoju turizmu.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 125 Seimo nariai, balsavusių prieš ir susilaikiusių nebuvo. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi ypatingos skubos tvarka. Pagrindiniu komitetu projektams svarstyti paskirtas Ekonomikos komitetas. Galutinis balsavimas dėl šio klausimo numatomas šiandien Seimo vakariniame posėdyje.

Parašykite komentarą