Seimo nario Bronislovo Matelio pranešimas: parlamentaro kreipimasis į Ministrą Pirmininką ir finansų ministrą dėl sprendimo iš Valstybės investicijų projektų lėšų Panevėžyje statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą

2020 m. balandžio 9 d. pranešimas žiniasklaidai

Kreipiuosi išklausęs Jūsų pasisakymų apie Lietuvai gresiančią ekonominę recesiją, o gal net ir krizę bei matydamas, kad realūs darbai šalies savivaldybėse neatitinka Vyriausybės ekonominių ir finansinių prognozių. Tokia situacija sukelia visuomenėje daug nesutarimų ir nereikalingų emocijų, kurias galėtų nuraminti aiškesnė Vyriausybės ir Finansų ministerijos pozicija dėl Valstybės investicijų projektų (VIP) finansavimo šiais, kitais ir vėlesniais metais. Tokia pozicija leistų racionaliai panaudoti valstybės lėšas, prognozuoti jų kaštus ir naudą.

Šiuo metu Panevėžyje verda aistros dėl miesto savivaldybės ketinimų griauti „Garso“ kino teatrą, o jo vietoje statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC). Panevėžio bendruomenė pasidalino į dvi puses ir nėra aiškaus sutarimo, kaip reiktų elgtis. Dėl meninės šio projekto vertės neturiu aiškios pozicijos, nes tai yra daugiau visos bendruomenės reikalas susitarti, ko miestui labiau reikia, tačiau pagrįsto nerimo kelia pats procesas. Priminsiu, kad Panevėžio miesto merui šiuo metu yra pateikti net keli kaltinimai korupcija, kai kurie jų priskiriami prie sunkių nusikaltimų.

Prieš kelias dienas Valstybinė statybų inspekcija kreipėsi į teismą, prašydama taikyti laikinąsias apsaugos priemones šio projekto vykdymui, nes Panevėžio miesto savivaldybė neturi reikiamo leidimo pradėti statybų darbų, tačiau paskelbė 3 mln. eurų vertės viešuosius pirkimus „Garso“ kino teatro griovimui. Šiems darbams vykdyti lėšas skyrė Kultūros ministerija iš Europos Sąjungos fondų lėšų.

Panevėžio miesto vadovai neturi reikiamų leidimų, neturi miesto bendruomenės pritarimo, santykiai su bendruomene yra itin konfliktiški, o į klausimus, iš kur žada gauti lėšų menų centro statyboms, atrėžia, kad per kelis metus skirti 8 mln. eurų iš VIP finansuoti skirto fondo įsipareigojo skirti premjeras Saulius Skvernelis ir finansų ministras Vilius Šapoka. Dar 3 mln. eurų planuoja skirti iš savivaldybės iždo.

Tačiau bendruomenė susirūpinusi esama padėtimi, kadangi miesto vadovai negali pateikti jokio įrodymo, kad šis projektas tikrai bus finansuojamas VIP lėšomis ir kad šių lėšų perskirstyti kitiems projektams negalės atėjusi nauja Vyriausybė, jeigu tokia bus rinkėjų valia. Greta „Garso“ kino teatro šiuo metu yra apleisti buvusio Konservų fabriko pastatai, minėtas kino teatras irgi yra miesto centre, visai šalia. Jeigu ir „Garso“ kino teatras už 3 mln. eurų, gautų iš Europos Sąjungos fondų, bus paverstas griuvėsiais, o statybos įšaldytos, tai bus iššvaistytos lėšos ir sudarkytas miesto veidas.

Daug metų iš VIP fondo finansuojami darbai kelia nerimo. Buvo atvejų, kai valstybės įsipareigojimai finansuoti įvairius projektus buvo pasiekę ir milijardą eurų. Viena Vyriausybė pastatui uždengia stogą ir numeta, kita pamatus išlieja kitam pastatui ar renovuoja mokyklą, kurią po metų uždaro kaip nebereikalingą.

Šiuo metu Vyriausybė yra numačiusi finansuoti VIP skirtomis lėšomis įvairius projektus visoje šalyje, tačiau, kaip ir esate sakę, pandemijos pasekmės gali sukelti ekonomikos recesiją, o gal net ir krizę, todėl siūlyčiau iš naujo įvertinti valstybės galimybes ir pakoreguoti finansavimo planus taip, kad vėliau niekam nekiltų abejonių dėl finansuojamų projektų ar veltui iššvaistytų lėšų. Prašau išsakyti savo poziciją ir dėl situacijos Panevėžyje. Ar Vyriausybė tikrai, kaip sako Panevėžio miesto vadovai, yra įsipareigojusi iki statybų pabaigos finansuoti naujojo menų centro statybą?

Parašykite komentarą