Atsiskirti, bet ne išsiskirti: kaip technologijos gali numalšinti bendravimo stygių

Vertini tada, kai prarandi: fizinis kontaktas iki karantino atrodė kaip savaime suprantamas reiškinys, tačiau šiandien jo ypatingai pasiilgstame. Esame priversti bendrauti per atstumą ir tai tampa vienintele santykių forma, todėl technologijų vaidmuo mūsų gyvenime dabar itin reikšmingas. Apie tai kalba gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis, kuris pabrėžia – norėdami kuo artimesnio ryšio, turėtume pasitelkti mobiliąsias programėles su vaizdo skambučių funkcija. Taip girdėsime ne tik pašnekovo balsą, bet ir stebėsime kūno kalbą bei galėsime sušvelninti bendravimo badą, kurį jaučiame karantino įpareigoti bendrauti per nuotolį.

 

Matau, vadinasi, esu

D. Jakučionis pastebi – karantinas mūsų bendravimą pakeitė visokeriopai: bendras aplinkos nerimas atliepė ir santykius, o dauguma pokalbių liečia savijautą pandemijos akivaizdoje, nerimą dėl ateities ar sveikatos. Tačiau specialistas nelinkęs visko vertinti tik neigiamai – ši situacija, anot jo, turi ir šviesių spalvų.

„Nors vieniems tapo sunkiau, nes trūksta fizinio kontakto ir bendrauti tenka nuotoliniu būdu, kitiems gyventi yra lengviau. Pastarieji turi progą atsiriboti nuo santykių, jie nejaučia spaudimo susitikti ir norėdami pabūti vieni, gali tiesiog atsijungti nuo technologijų. Tačiau, iš kitos pusės, norintys bendrauti neretai susiduria su iššūkiais, kai tenka derinti daugybę atsakomybių namuose – darbą, vaikus, buitį. Jiems pasiūlyčiau pažiūrėti kūrybiškai: pokalbiams su draugais apsirengti neįprastai, panaudoti keistesnį mobiliųjų programėlių foną“, – pataria psichoterapeutas.

D. Jakučionis siūlo bendravimui pasitelkti vaizdo skambučius, nes, jo teigimu, tokia forma suteikia nuotoliniams santykiams gyvumo, didesnį realaus laiko pojūtį. Specialisto manymu, balsas yra tik viena iš informacijos perteikimo formų, tačiau viso kūno kalba – itin svarbi.

„Vadovaudamiesi sveikatos specialistų rekomendacijomis, turėtume vengti fizinio kontakto, todėl virtualus bendravimas tampa vienintele santykių forma. Artimas ryšys yra būtinas, tačiau turime prisiminti – karantinas anksčiau ar vėliau baigsis. Tuomet vėl visi grįšime prie ankstesnių bendravimo įpročių, o iki to laiko virtualūs santykiai gali padėti sušvelninti bendravimo badą. Tam puikiai tinka vaizdo skambučiai“, – akcentuoja gydytojas.

Apie tai, kad šiuo metu turime ypač gausų nuotolinių bendravimo formų pasirinkimą, kalba ir technologijų gamintojai. Mobiliosios programėlės tampa patogiu įrankiu, kurį naudodami, nors ir būdami atskirai, galime nenutolti, išlaikyti ryšį bei kompensuoti fizinio kontakto trūkumą.

„Visi puikiai žino „Snapchat“, „Telegram“, „Viber“, „WhatsApp“ ar „Facebook“ programėles, kurios dabar gali suartinti kiekvieną, priverstą užsidaryti namuose ir palaukti, kol vėl turėsime progą džiaugtis gyvu bendravimu. Jos patogiai pasiekiamos neseniai „Huawei“ pristatytoje mobiliųjų programėlių parduotuvėje „AppGallery“. Platforma sparčiai vystoma, todėl naudotojams jau prieinama daugiau nei 50 tūkst. produktų, o kol sulauksime karantino pabaigos, jų dar padaugės. Todėl bendrauti galime laisvai ir nesuvaržytai – kol pasaulis priverstas izoliuotis, technologijos atveria visas tarpusavio ryšio galimybes“, – sako „Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse Justė Karpavičiūtė.

 

Skirtos suartinti, ne nutolinti

 

Paklaustas, kaip bendravimą nuotoliniu būdu kuo labiau paįvairinti, D. Jakučionis siūlo keisti pokalbių su artimaisiais vietas. Psichoterapeuto teigimu, galime skambinti iš virtuvės, svetainės, balkono ar vonios. Specialistas įsitikinęs – tokie eksperimentai neleis įsivyrauti rutinai, nes šiuo metu ypač svarbu rasti išeitį iš galinčios slėgti kasdienybės.

„Dauguma iššūkių dažniausiai kyla mūsų galvose interpretuojant situaciją. Todėl svarbu išlaikyti ritmą, su draugais ir artimaisiais susitarti dėl reguliarių pokalbių bei susitikimų nuotoliniu būdu. Svarbu visas šias aplinkybes priimti kaip laikinas bei greit pasibaigsiančias, kai netrukus grįšime prie įprasto bendravimo. O iki to laiko patarčiau technologijų nevertinti per neigiamą prizmę, nes be jų šiuo metu neturėtume ryšio su aplinka ir aplinkiniais“, – atsakymą skeptiškai nuotolinio bendravimo atžvilgiu nusiteikusiems pateikia pašnekovas.

Kadangi santykiai per atstumą šiuo metu neišvengiami, technologijų gamintojai nuolat investuoja į dar pažangesnius bei patogesnei naudotojų patirčiai skirtus jų pritaikymo būdus. Būtent tai ir siūlo patirti „AppGallery“. Ji įdiegta visuose naujosios kartos P40 serijos telefonų modeliuose, kurie, kaip įprasta, veikia „Android“ operacinės sistemos pagrindu.

„Įsigijusieji vieną šių įrenginių galės mėgautis išskirtinės kokybės vaizdo skambučiais, kuriuos užtikrins pažangios kameros. Be to, „Huawei“ pasirūpino tiek inovacijomis, tiek ir naudotojų patogumu. Išmaniuosiuose veikia „Phone Clone“ funkcija, leidžianti be iššūkių perkelti visus senajame telefone turėtus duomenis į naująjį. Dabar netgi turėtos bei pamėgtos mobiliosios bendravimo programėlės į naują prietaisą numigruos lengvai ir greitai“, – teigia J. Karpavičiūtė.

Ji priduria, kad jei jau nutiko taip, jog karantino laikotarpiu sugedo telefonas ir nėra galimybės nuotoliniu būdu bendrauti su artimaisiais bei draugais, visi „Huawei“ išmaniųjų įrenginių savininkai Lietuvoje dėl techninės pagalbos gali kreiptis internetu. Kaip detalizuoja bendrovės atstovė, jei įrenginio garantija baigsis tuo laikotarpiu, kol Lietuvoje yra įvestas karantinas, „Huawei“ ją pratęs automatiškai.

Daugiau informacijos: https://consumer.huawei.com/lt/

 

Norėdami gauti reguliarias „Huawei Consumer BG“ naujienas, sekite mus:

Facebook: https://www.facebook.com/huaweimobile/

Twitter: https://twitter.com/HuaweiMobile

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobile/

YouTube: https://www.youtube.com/user/HuaweiDeviceCo 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/10617746/

 

Susisiekite su mumis:

Justė Karpavičiūtė

„Huawei“ komunikacijos vadovė Baltijos šalyse

juste.karpaviciute@huawei.com

Tel. nr. +370 695 95176

Parašykite komentarą