Karantino mėnuo tarpusavio skolinime: investuoja atsargiau, įmokas moka laiku

Praėjus mėnesiui nuo karantino pradžios tarpusavio skolinimo platforma „Finbee“ skaičiuoja, kad aktyvių investuotojų į vartojimo paskolas skaičius, palyginti su atitinkamu laikotarpiu pernai, sumažėjo nežymiai – maždaug dešimtadaliu. Tuo tarpu aktyvių investuotojų bendrai, tiek į verslo, tiek vartojimo paskolas, sumažėjimo procentas dar menkesnis – vos 3,6 proc.

Laikotarpiu nuo karantino pradžios kovo 16-ąją iki balandžio 15 dienos aktyvių investuotojų į vartojimo paskolas buvo 2529, pernai – 2865. Atitinkamai, aktyvių investuotojų tiek į verslo, tiek vartojimo paskolas – 2964 ir 3077.

Tiesa, fiksuojamos kiek smuktelėjusios investicijos į vartojimo paskolas. Nuo karantino pradžios, t. y. kovo 16 d., iki balandžio 15 d. vidutinė vieno investuotojo investuota suma siekė 189 eurus ir buvo apie 18 proc. mažesnė nei atitinkamu laikotarpiu pernai (230 eurų).

„Dėl mažesnio vartojimo karantino laikotarpiu sulaukėme mažiau mokių klientų paraiškų vartojimo paskoloms gauti ir atitinkamai mažiau jų pasiūlėme investuotojams. Tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl vidutinė investuojama suma yra mažesnė nei pernai“, – sako „Finbee“ vadovas Darius Noreika.

Užsieniečiai sumažino investicijų sumas

Duomenys rodo ir dar vieną tendenciją – šiuo metu, priešingai nei atitinkamu laikotarpiu pernai, didesnes sumas investuoja lietuviai, o ne užsieniečiai. Pernai, kovo 16 d. – balandžio 15 d., lietuviai į vartojimo paskolas investavo vidutiniškai 208 eurus, užsieniečiai – 355 eurus. Tuo tarpu šiemet atitinkamai – 194 eurus ir 161 eurą.

„Pastebime, kad karantinas neigiamai paveikė tarp užsienio investuotojų populiarių Latvijoje ir Estijoje veikiančių platformų veiklą, dėl ko jie mažiau investuoja ir Lietuvoje. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad mūsų platformos veiklos modelis iš esmės skiriasi nuo užsienio platformų. Be to, skirtingai nuo daugumos Europos valstybių, Lietuvoje tarpusavio skolinimas yra reglamentuotas įstatymu ir visų platformų, kaip ir kitų finansų įstaigų, veikla prižiūrima Lietuvos banko“, – komentuoja D. Noreika.

Tiesa, tiek aktyvių, tiek naujų lietuvių investuotojų skaičius, kaip ir pernai, išlieka kur kas didesnis nei užsieniečių.

Paskolų įmokas moka įprastu ritmu

Nepaisant susidariusios situacijos, šiuo metu net 78 proc. „Finbee“ paskolų gavėjų vartojimo paskolų įmokas moka nevėluodami nei vienos dienos.

„Šiai dienai esame gavę 53 prašymus atidėti paskolų įmokas, kas sudaro vos 0,9 proc. nuo visų aktyvių paskolų. 6 gauti prašymai jau patenkinti ir mokėjimai atidėti 1-3 mėn. laikotarpiui“, – komentuoja D. Noreika.

Anot jo, vos 5 proc. esamų „Finbee“ vartojimo paskolų gavėjų dirba karantino stipriausiai paveiktuose sektoriuose – kavinėse, restoranuose, viešbučiuose, grožio salonuose, kosmetologo kabinetuose. Siekiant mažinti investuotojų prisiimamą riziką, šiuo metu ypač atidžiai vertinami paskolų gavėjai.

Iš viso nuo veiklos pradžios tarpusavio skolinimo platforma „Finbee” gyventojams ir verslui jau išdavė 32 mln. eurų paskolų. Platforma turi daugiau nei 16 000 registruotų investuotojų ir beveik 12 000 registruotų paskolos gavėjų.

Primename, kad kovo mėn. buvo priimtas Vartojimo kredito įstatymo pakeitimas, kuris įpareigojo kreditorius atidėti paskolų grąžinimus iki 3 mėn. terminui tiems paskolų gavėjams, kurie dėl karantino sumažėjus pajamoms negali mokėti paskolų įmokų.

Atsidėti paskolų grąžinimus galės tik tie paskolų gavėjai, kurie įmokas moka laiku ir šiuo metu nevėluoja nei vienos dienos. Bus atidedamas tik paskolos grąžinimas. Palūkanas paskolų gavėjai privalės mokėti kas mėnesį ir toliau, taigi investuotojai dėl to ne tik nenukentės, tačiau uždirbs daugiau palūkanų.

Parašykite komentarą