Lietuvos vaistininkai pasaulinės iniciatyvos „Farmacijos herojai“ dalyviai

Socialiniuose tinkluose plinta tarptautinė dėkingumo vaistininkams kampanija, žymima grotažyme #pharmacyheroes.

Farmacijos herojų (Pharmacy Heroes) iniciatyva, startavusi karantino metu, jau yra sujungusi beveik viso pasaulio vaistininkus. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto farmacijos dėstytoja Indrė Trečiokienė sako, kad ši iniciatyva padeda suvienyti farmacijos specialistus ir kuria bendruomenės jausmą. „Ji padeda palaikyti vieniems kitus, nesijausti vienais „mūšio lauke“. Taip pat tai suteikia daugiau ramybės ir užtikrintumo, kad viską darome gerai, saugome save ir kitus, atliekame profesinę pareigą lygiai taip pat puikiai, kaip mūsų kolegos užsienyje“, – sakė ji.

Vienas iš šios iniciatyvos autorių dr. Piotras Merksas sako, kad vaistinė dažnai yra vieta, kur pirmiausiai kreipiamasi pagalbos sunegalavus, todėl šiandien joje dirbantys specialistai susiduria su labai dideliu pavojumi.

 „Į vaistinę užsukti į paprasčiau, nei patekti pas gydytoją, kur dažnai reikalinga registracija, turi laukti, o dabar tokios galimybės daug kur apskritai nėra, todėl kai žmonės turi nedidelių sveikatos sutrikimų, jie pirmiausiai ir kreipiasi ieškodami į vaistininko patarimo. Būtent dėl šitos priežasties vaistininkai turi glaudų kontaktą su įvairiais virusais ir bakterijomis. Šiuo metu pavojų jiems kelia ir koronavirusas, nuo kurio jiems dažnai sunku visiškai apsisaugoti“, – sako P. Merksas.

Tarptautinėje farmacijos herojų nuotraukų galerijoje galima pamatyti vaistininkų iš Maltos, Indijos, JAV, Latvijos, Čekijos, Tailando ir daugybės kitų valstybių. Tarp jų ir „Eurovaistinės“ vaistininkių nuotrauka.

Nuotraukoje nusifotografavusi vaistininkė Miglė Kazakevičienė sako, kad gera būti tokios didelės vaistininkų bendruomenės dalimi. „Vaistininkystė – amatas. Ir šis darbas yra vienodai svarbus, reikalingas ir prasmingas visame pasaulyje. Tiesiog gera žinoti, kad esame vieningi, nepaisant atstumo, kalbos ar rasės“, – sako vaistininkė.

Pasak M. Kazakevičienės, ši iniciatyva palaikanti ir prasminga ne tik vaistininkų bendruomenei, bet ir apskritai visuomenei, kuri skatinama atkreipti dėmesį į vaistininko profesijos svarbą.

Lenkijos farmacijos grupės atstovas Sebastian Grochala sako, kad toks ir buvo šios iniciatyvos tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį vaistininko profesijos reikšmę ir jiems šiuo metu kylančius pavojus bei padėkoti už tai, ką jie daro kasdien dirbdami savo darbą.

Farmacijos herojų (Pharmacy Heroes) iniciatyvos ėmėsi Lenkų farmacijos grupė, prie jos prisidėjo ir Tarptautinė farmacijos federacija.

Parašykite komentarą