Seimo Kaimo reikalų komitetas siūlo plėsti prekybą turgavietėse

2020 m. balandžio 22 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Nuotoliniu būdu posėdžiavęs Seimo Kaimo reikalų komitetas apsvarstė Asociacijos Lietuvos prekyvietės ir turgavietės“ ir Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos kreipimąsi dėl prekybos medeliais, augalais, daigais ir sėklomis.

Vyriausybė nusprendė leisti prekiauti pavasario darbams būtinomis minėtomis prekėmis tik specializuotoms parduotuvėms, prekybos centrams stacionariose prekybos vietose lauko sąlygomis. Draudimas prekiauti minėtomis prekėmis turgavietėse, net ir lauko sąlygomis, išliko. Komitetas pasiūlė Žemės ūkio ministerijai skubiai inicijuoti reikalingų teisės aktų parengimą, kad smulkieji prekeiviai nebūtų diskriminuojami.

Lietuvoje daugėja ūkininkų turgų, plečiasi tiesioginiai pardavimai iš ūkių, maisto produktų tiekimas tiesiai į namus ar darbovietes, kuriami mobiliųjų ir internetinių parduotuvių tinklai. Dalyvavimas trumpose maisto tiekimo grandinėse leidžia stiprinti vietinius ūkius ir mažinti aplinkos taršą (maistas gabenamas nedideliu atstumu). Pagrindinė priežastis, kuri pirkėjus skatina užsukti į turgų – čia parduodamos produkcijos šviežumas ir natūralumas. Tiesa, vis dar trūksta patikimos informacijos apie turguose parduodamų produktų kilmę.

Nepaisant tiesioginių pardavimų plėtros, tokiu būdu kol kas parduodama tik apie 3–5 proc. visų žemės ūkio ir maisto produktų. Tai pastebimai mažiau nei kitose Europos Sąjungos šalyse.

Kaimo reikalų komitetas taip pat apsvarstė Vilniaus miesto Kalvarijų ir Halės bei kai kurių kitų savivaldybių turgaviečių prekeivių prašymą peržiūrėti žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintas prekybos žemės ūkio ir maisto produktais turgavietėse darbo taisykles. Prekeiviai skundžiasi, kad nurodymas pildyti popierinius apskaitos žurnalus sukelia jiems daug sunkumų ir nepatogumų.

Minėtų taisyklių tikslas – užtikrinti turgavietėse parduodamų maisto produktų atsekamumą, jų kiekinę apskaitą ir taip mažinti šešėlinę ekonomiką. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, vertinant veiklą turgavietėse, net trečdalis pajamų vertintinos kaip šešėlinės. Nuo 2021 m. sausio 1 d. turgavietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų kiekio ir gautų pajamų apskaita bus vykdoma elektroniniu būdu. Tikimasi, kad įgyvendinus šią priemonę, iš „šešėlio“ bus „ištraukta“ apie 25 proc. neapskaitytų metinių pajamų.

Komitetas pasiūlė Žemės ūkio ministerijai kartu su visais suinteresuotais asmenimis ieškoti optimaliausio sprendimo šiuo klausimu.

Komitetas, kaip visuomet, išklausė Žemės ūkio ministerijos informaciją apie padėtį žemės ūkyje ir žuvininkystės, perdirbimo bei agropaslaugų sektoriuose. Šie klausimai bus nagrinėjami ir po savaitės vyksiančiame komiteto posėdyje. 

Parengė

Kaimo reikalų komiteto biuro vedėjas Romaldas Abugelis

Tel. (8 5) 239 6764, el. p. romaldas.abugelis@lrs.lt

Parašykite komentarą