Seimas svarstys siūlymą tikslinti vaistinių darbo reglamentavimą

Seimas svarstys Farmacijos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-4571(2), kuriomis siūloma leisti vaistinėse jos darbo laiku dirbti tik ne mažiau kaip vienam vaistininko padėjėjui (farmakotechnikui), kai jo veiklą naudojantis ryšio priemonėmis, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka, prižiūri vaistininkas. Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta, kad vaistinės darbo laiku vaistinėje turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas.

Pasak projektą pristačiusio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Antano Matulo, 2012 m. Seimo priimtu reglamentavimu farmakotechnikams, baigusiems technikumą, buvo sudaryta galimybė persikvalifikuoti. 2015 m. šis reikalavimas buvo pratęstas dar penkeriems metams.

„Nuo 2017 metų iš esmės persikvalifikuoti galimybės nėra, todėl, jeigu įsigaliotų įstatymo nuostata nuo 2021 m. kiekvienoje vaistinėje turėtų dirbti ne tik farmakotechnikas, bet ir vaistininkas. Apie 30 proc. vaistinių nereikėtų nieko keisti, nes didesnėse vaistinėse dirba ir vaistininkai, ir net po kelis farmakotechnikus arba vaistininkus. Apie 10 proc. vaistininkių reikėtų keisti darbo laiką ir apie 60 proc. mažesnių vaistinių rajonuose, miesteliuose, ne tik kad neįsteigtų antro etato, nes išlaikyti vaistininko nebūtų galimybės, bet tiesiog užsidarytų“, – sakė A. Matulas.

Projektui po pateikimo pritarė 34, prieš balsavo 3, susilaikė 6 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas. Seimo posėdyje projektą numatoma svarstyti gegužės 28 d.

Parašykite komentarą