Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Siūloma dvigubinti išmoką savarankiškai dirbantiems asmenims“

2020 m. balandžio 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Savarankiškai dirbantiems asmenims numatytą 257 eurų subsidiją siūloma dvigubinti, jos mokėjimą pratęsti dar du mėnesius pasibaigus karantinui, siūlo socialdemokratai.

Biudžeto ir finansų komiteto narė Rasa Budbergytė teigia, kad prieš Velykas startavę pirmi subsidijų mokėjimai savarankiškai dirbantiems asmenims yra nepakankami.

„Žmonėms, kurių veikla nutrūko, pinigų reikia čia ir dabar. Dabar jie yra gavę tik apie 130 eurų už kovo mėn., o 257 eurų subsidija juos pasieks gegužę. Ši parama nebus veiksminga, jeigu jos nepadvigubinsime. Be to, jos mokėjimą reikia pratęsti dar bent keliems mėnesiams po karantino“, – sako R. Budbergytė.

Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnė pabrėžia, kad būtina didinti ne vien subsidiją. „Privalomojo sveikatos draudimo įmokas valstybė savarankiškai dirbantiesiems taip pat galėtų kompensuoti. Tiesa, paramą gaunančių ratą reikia peržiūrėti, nesivadovauti vien biurokratinėmis procedūromis. Subsidiją turi gauti tie, kuriems labiausiai dabar jos reikia“, – vertina R. Budbergytė.

Beveik 57 tūkst. savarankiškai dirbančių asmenų iki trečiadienio kreipėsi dėl išmokos, 47 tūkst. iš jų subsidiją gavo, nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Lietuvoje dėl karantino nedirba apie 200 tūkst. darbuotojų – daugiau nei šeštadalis visų samdomų ir savarankiškai dirbančių žmonių, ketvirtadienį pranešė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Parašykite komentarą