Pandemijos akivaizdoje verslui pagalbos ranką tiesia alternatyvūs finansuotojai, o ne didieji bankai

Pirmasis banko licenciją gavęs specializuotas bankas „mano.bank“ suskubo į pagalbą Lietuvos verslui. Karantino metu apribojus žmonių judėjimą, bankas suteikė galimybę Lietuvos verslui sąskaitą atsidaryti nuotoliniu būdu – internetu, nesilankant banke. Tai padidina verslo galimybes skubiai spręsti finansinius klausimus tuo metu, kai visa pasaulinė ekonomika stoja.

„Noriai dirbame su tais, kuriems didieji bankai užvėrė duris. Šiais laikais greitis ir patogumas yra viskas. Mes norime, kad verslai rūpintųsi plėtra, o ne vizitais į banką su krūva popierių. Internetu viskas greičiau ir paprasčiau. Be to, nereikia atvykti į banko skyrių, sąskaitą galima atsidaryti net nebūnant Lietuvoje. Pas mus sąskaitas atsidarė ne viena fintech įmonė, veiklą tik pradedanti Lietuvoje“, – sako „mano.bank“ valdybos pirmininkas Vytautas Olšauskas.

„mano.bank” yra pirmasis bankas Lietuvoje, įmonėms pasiūlęs naują sąskaitų atidarymo patirtį.

Pavedimai nieko nekainuoja

V.Olšauskas teigimu, „mano.bank“ laikosi nuostatos, kad patogios nuotoliniu būdu siūlomos paslaugos yra finansų ateitis, be to, jos leidžia mažinti kaštus, todėl ir banko paslaugų kainas klientams.

Dėl to „mano.bank“ lietuviškoms įmonėms pavedimai eurais nieko nekainuoja visoje euro zonoje, mokamas tik 5 Eur administravimo mokestis, nesvarbu, koks yra pavedimų kiekis per mėnesį. Tai ypatingai aktualu internetine prekyba ar pirkimais užsiimančioms įmonėms, kur mokėjimų kiekis per mėnesį yra didelis.

Taip pat, šį mėnesį „mano.bank“ tapo tiesioginiu TARGET2 pasaulinio mokėjimų tinklo dalyviu. Tai suteikia galimybę atlikti pavedimus eurais į visą pasaulį, taip pat ir gauti mokėjimus eurais iš viso pasaulio.

„Nuo pat savo bankininkystės istorijos pradžios, kai 2019 metais pradėjo veikti kaip bankas, „mano.bank” didelį dėmesį ir investicijas skiria būtent skaitmeninės bankininkystės kūrimui, o karantinas tik patvirtino, kad pasirinkta strategija pasiteisina“,  – sako V.Olšauskas.

Dar praėjusių metų rugsėjį „mano.bank” privatiems klientams pristatė galimybę vartojimo paskolą pasiimti internetu, net neišėjus iš namų.

Galimybė verslui atsidaryti banko sąskaitą yra tik pirmoji skaitmeninė paslauga, kurią „mano.bank” pristato šiemet. „Netrukus nauji verslo ir privatūs klientai turės galimybę nuotoliniu būdu sudaryti kaupiamojo indėlio sutartis“, – teigia vadovas.

Anot V.Olšausko, „mano.bank“ banko siūlomos indėlių palūkanos yra aukščiausios bankiniame sektoriuje, todėl pasiūlyti indėlius internetu yra natūralus žingsnis „mano.bank“ filosofijoje – finansus daryti prieinamus visiems.

V.Olšauskas sako pastebėjęs, kad pastarosiomis savaitėmis padaugėjo privačių klientų, kurie kreipiasi dėl indėlių, norėdami juos padėti arba „pernešti“ iš kitų bankų.

Paskolos išsaugo verslą

„mano.bank“ taip pat verslui siūlo galimybę pasiskolinti paprasčiau ir greičiau nei didžiuosiuose bankuose.

Paklaustas, kada verslui jau reikėtų kreiptis dėl paskolos, banko valdybos pirmininkas teigia, kad laikas skolintis ateina tada, kai verslas mato, jog ši paskola padės sukurti pridėtinės vertės po krizės. Jei pritrūko apyvartinių lėšų einamiesiems procesams, atsirado galimybė investuoti į unikalius projektus, matomas potencialo pertvarkius verslą išnaudoti krizės metu atsiradusias galimybes – tai yra ženklai, kad vertėtų pasvarstyti apie paskolą verslui.

„Dėl greičio ir asmeninio dėmesio mūsų verslo paskolomis naudojasi labai įvairių tipų klientai. Nuo filmų kūrėjų iki vandenlenčių parkų, maisto furgonėlių ar nekilnojamojo turto plėtros bendrovių. Daugiausiai klientų kreipiasi apyvartinių paskolų arba dėl nebaigtų projektų finansavimo, ypač tai aktualu NT vystytojams. Tiek NT vystytojai, tiek privatūs klientai domisi, ar finansuosime būsto paskolas, kai kiti bankai atsisakė suteikti jau žadėtus kreditus“, – pasakoja V.Olšauskas.

Praėjusią savaitę „mano.bank“ pasirašė sutartį su INVEGA, pagal kurią teiks lengvatines paskolas nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui, įgyvendinant priemonę „Portfelinės garantijos paskoloms 2”, kuri skirta padidinti prieigą verslui prie finansavimo šios krizinės situacijos periodu.

„Orientuojamės į pagalbą smulkiajam ir vidutiniam verslui, kuris negauna paramos didžiuosiuose bankuose ir yra paliekamas savarankiškai spręsti problemas. Tiesiame ranką jiems ir džiaugiamės galėdami pasiūlyti valstybės finansinės paramos programą. Tai suteikta galimybę prisidėti prie verslo išsaugojimo ir užtikrinti didesnį saugumą prisikeliant verslui po išgyventos krizės“, –  sako V.Olšauskas.

Anot jo, iki šių metų pabaigos „mano.bank“ suformuos didesnį nei 40 milijonų EUR paskolų portfelį, pasinaudojant INVEGOS  programa „Portfelinės garantijos paskoloms 2”.

Parašykite komentarą