Kovoti dėl sunkiausiai COVID-19 sergančių pacientų gyvybių padės nauja įranga

Vilniaus Universiteto ligoninės Santaros klinikų Reanimacijos-intensyvios terapijos skyrius išplėtė savo galimybes gelbėti sunkiausiai sergančius, kritinės būklės pacientus, į kurių gyvybę kėsinasi COVID-19 virusas. Aktyvi verslo įmonių parama padėjo lovų skaičių skyriuje išplėsti nuo 18 iki 23 ir apsirūpinti visa reikiama įranga.

„Vos tik Lietuvoje pasklido žinios apie pirmuosius susirgimus ir COVID-19 pacientus, iškart sulaukėme įmonių skambučių – verslas domėjosi mūsų poreikiais ir siūlė pagalbą. Žinojome, ko pandemijos laikotarpiu mums gali trūkti, todėl nurodėme, kokia pagalba būtų vertingiausia. Tad netrukus mus pasiekė papildomos apsaugos priemonės, taip pat infuzinės pompos, švirkštai, o visai neseniai – ir dvi centrinės pacientų būklės stebėjimo stotys, sujungiančios į tinklą skirtingus gyvybinių funkcijų monitorius. Įranga leidžia geriau sekti ligonių būklę ir efektyviai suteikti pagalbą“, – teigia Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centro I reanimacijos-intensyvios terapijos skyriaus vedėjas, gydytojas anesteziologas reanimatologas dr. Gintautas Kėkštas. Vieną pacientų būklės stebėjimo stotį nupirko ir Santaros klinikoms dovanojo ICOR įmonių grupė, kitą – vienas didžiausių Lietuvoje loterijų, finansų ir draudimo paslaugų tiekėjas „Perlas“.

„Pandemija visame pasaulyje parodė, kad šiuolaikinių technologijų ir įrangos įtaka gali būti tiesiog neįkainuojama, nes padeda išgelbėti žmonių gyvybes. Tikime, kad išplėstas ir įranga aprūpintas sunkiausiai sergančių ligonių skyrius padės mums visiems atsilaikyti prieš grėsmingą virusą ir laimėti daug kovų dėl pacientų gyvybių visos Lietuvos mastu. Svarbu, kad suspėjome laiku – pagalba ir iniciatyva tada, kai jos labiausiai reikia, yra pati efektyviausia“, – sako vienas iš „Perlo“ bendrovių akcininkų Donatas Kazlauskas.

Išplėstame ir įranga aprūpintame reanimacijos-intensyvios terapijos skyriuje specialistai dabar gali viename ekrane stebėti visų 23 pacientų būklę. Centrinės stebėjimo stotys surenka ir perduoda informaciją apie ligonių širdies veiklą, kraujospūdį, kraujo įsotinimą deguonimi ir kitas funkcijas bei procesus. Nuolat sekami ir analizuojami duomenys medikams padeda laiku priimti sprendimus.

Dr. G. Kėkštas įsitikinęs, kad efektyvus ligonių stebėjimas yra toks pats svarbus, kaip ir tinkamas apsirūpinimas vaistais bei apsaugos priemonėmis. „Gydytojai fiziškai negali visą laiką būti šalia ligonių, be to, apsaugos priemonės personalui sukuria papildomą krūvį – apsunkina judėjimą, riboja matomumą ir garsą, trukdo komunikacijai su pacientais. Tad modernioms stebėjimo priemonėms tenka gyvybiškai svarbus vaidmuo“, – akcentuoja Reanimacijos-intensyvios terapijos skyriaus vedėjas.

Šiame Santaros klinikų skyriuje gydomi daugiau kaip 60 proc. visų kritinės būklės COVID-19 pacientų Lietuvoje, todėl dr. G. Kėkšto komandai per pandemiją tenka vienas iš sudėtingiausių iššūkių. Verslo įmonių pastangomis gautą įrangą gydytojas vertina kaip didžiulę pagalbą ligoninės personalui ir papildomą saugumą ligoniams.

Papildomos iliustracijos – Santaros klinikų fotogalerijoje; aut.V. Balkūnas

http://www.santa.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=3520&Itemid=124

Parašykite komentarą