Nacionalinio vėžio instituto savininkės bus dvi ministerijos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Vyriausybei pateikė projektą, kuriame siūloma, kad Nacionalinio vėžio instituto savininko teises ir pareigas įgyvendintų dvi ministerijos – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija. Vyriausybė tokiam siūlymui pritarė.

Nacionalinio vėžio instituto nuostatai iš esmės nebus keičiami. Kaip įtvirtinta Nacionalinio vėžio instituto įstatyme, instituto tikslas – vykdyti šalies ūkio, sveikatos apsaugos ir visuomenės tęstinumui ir plėtrai svarbius ilgalaikius instituto įstatuose nustatytų onkologijos krypčių ir gretutinių krypčių mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą ir užtikrinti valstybės tarptautinio lygio mokslinę kompetenciją onkologijos ir gretutinėse kryptyse.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, koordinuojančiai mokslą, rūpi, kad būtų užtikrintas mokslinės veiklos tęstinumas, Vėžio registro tvarkymas, onkologinių tyrimų plėtra. Nuo to, kaip pažengę bus moksliniai tyrimai, priklausys ir gydymo, naujų metodų taikymo veiksmingumas. Tai ypač aktualu šiandienos pasaulinės pandemijos akivaizdoje. Turime tikslą investuoti į mokslinių tyrimų infrastruktūrą, kad ji nenusileistų pasaulinio lygio centrams“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Pasak ministro A. Monkevičiaus, abiem ministerijoms koordinuojant instituto veiklą bus galima ir toliau sėkmingai užtikrinti jame vykdomas mokslo plėtros ir gydymo funkcijas.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ypač svarbu tai, kad Nacionalinio vėžio instituto teikiamos tretinio lygio gydymo paslaugos onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms, finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, nenukentės, priešingai – tikimasi, kad gerės.

„Mokslo ir praktikos integralumas, aukščiausio lygio specialistų bendras darbas, Nacionaliniame vėžio institute sutelktos kompetencijos suteiks dar daugiau galimybių Lietuvos gyventojams teikti kokybiškas ir prieinamas gydymo paslaugas ir užtikrinti jų gyvenimo kokybę“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Nacionalinis vėžio institutas nuo 2014 m. buvo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pavaldumo. Per pastaruosius penkerius metus šio instituto mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklos lygis ir efektyvumas padidėjo daugiau nei 60 proc. palyginti su visų kitų šalies mokslo ir studijų institucijų vidurkiu, kuris irgi augo. Tai yra bene geriausias rezultatas tarp visų mokslinę veiklą vykdančių institucijų. 2018 m. per palyginamąjį ekspertinį vertinimą Nacionalinis vėžio institutas tarp 10 institucijų biomedicinos mokslų srityje buvo antras po Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ir lenkė Vilniaus universitetą. Nacionalinio vėžio instituto MTEP veiklų finansavimas 2013-2019 metais padidėjo 2,7 karto.

Vyriausybės nutarimu taip pat leista papildyti instituto nuostatus punktu, leidžiančiu mokslininkams emeritams sudaryti tokias pačias darbo sąlygas institute, kaip ir kitiems darbuotojams. Numatyta, kad vyriausiesiems mokslo darbuotojams, aktyviai dirbusiems mokslinį darbą ir rengusiems mokslininkus institute, už ypatingus nuopelnus mokslui instituto taryba gali suteikti mokslininko emerito statusą. Mokslininkui emeritui sudaromos sąlygos dalyvauti instituto mokslinėje ir kitoje veikloje, taip pat suteikiama darbo vieta, sudaroma galimybė naudotis mokslinės informacijos priemonėmis, dalyvauti instituto renginiuose, mokslinės veiklos aptarimuose ir kt. 

Sveikatos apsaugos ministerija instituto viena iš savininkių taps, kai tik Vyriausybės nutarimas bus paskelbtas Seimo dokumentų bazėje.

 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos

Komunikacijos skyrius

El. paštas info@smm.lt

Parašykite komentarą