Seimas siekia efektyviau spręsti asmenų aprūpinimo būstu problemas

Seimas nusprendė svarstyti Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisų projektą Nr. XIIIP-4777, kuriuo siekiama sudaryti palankesnes sąlygas asmenims, negalintiems savarankiškai apsirūpinti būstu, pasinaudoti parama būstui įsigyti ar išsinuomoti, efektyviau spręsti asmenų aprūpinimo būstu problemas ir veiksmingiau teikti paramą būstui įsigyti ir išsinuomoti savivaldybėse.

Projektu siūloma nustatyti, kad asmenų ir šeimų, įrašytų į asmenų ir šeimų, turinčių teisę į socialinio būsto nuomą sąrašą, socialinio būsto laukimo, buvimo šiame sąraše laikotarpis būtų ne ilgesnis kaip: per pirmus trejus metus – penkeri metai; per kitus dvejus metus – treji metai.

Tais atvejais, kai per nustatytą anksčiau minėtą laikotarpį nesuteikiamas socialinis būstas, asmuo ar šeima turėtų teisę gauti iš savivaldybės rinkoje nuomojamo tinkamo būsto faktinio nuomos mokesčio kompensaciją, jeigu būsto nuomos sutartis įregistruota Nekilnojamojo turto registre.

Taip pat įstatymu siekiama nustatyti, kad lėšos, gautos už parduotus savivaldybės būstus ir pagalbinio ūkio paskirties pastatus, negalėtų būti naudojamos rinkoje nuomojamo tinkamo būsto faktinio nuomos mokesčio kompensacijai mokėti.

Teikiamu projektu numatoma įvesti pastoviąją ir kintamąją būsto nuomos mokesčio kompensacijos dalį, nustatant kompensacijos dydžio perskaičiavimo koeficientus pagal šeimos dydį, taip pat numatyti minimalų bazinį kompensacijos dydį – apie 32 eurus vienam asmeniui.

„Taip siekiama nustatyti, kad socialinis būstas būtų skiriamas ne eilės tvarka likusiems be eilės tėvų globos asmenims, palikusiems socialinės globos, grupinio gyvenimo ir ar savarankiško gyvenimo namus, jeigu jie Lietuvos teritorijoje, nuosavybės teise neturi kito būsto. Priėmus pakeitimus dėl būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio, papildomai reikėtų apie trečdalio milijono eurų. 2021 metams apie 1 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Tikimasi, kad dėl šių įstatymų pakeitimų, per metus gavėjų skaičius išaugtų apie 600 asmenų“, – pristatydamas projektą sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Projektui po pateikimo pritarė 113, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 6 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Projektas bus svarstomas ypatingos skubos tvarka gegužės 7 d.

Parašykite komentarą