Neįgalieji ir senyvo amžiaus gyventojai gaus vienkartines išmokas

Seimas nusprendė senyvo amžiaus gyventojams, neįgaliesiems, našliams, našlaičiams skirti vienkartinę 200 eurų dydžio išmoką. Už štai numatantį ypatingos skubos tvarka priimtą Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą (projektas Nr. XIIIP-4778(2) balsavo 88 Seimo nariai, prieš – 8, susilaikė 6 parlamentarai.

Pagal priimtą įstatymą, ji bus išmokama, jeigu asmuo iki 2020 m. gruodžio 31 d. gavo (gauna) bent viena iš šių išmokų: senatvės, netekto darbingumo (invalidumo) pensija, našlių, našlaičių ar maitintojo netekimo pensija, ištarnauto laiko pensija, kompensacija už ypatingas darbo sąlygas, šalpos pensija ar kompensacija, pensija, paskirta pagal tarptautines sutartis ar Europos Sąjungos socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentus. Asmuo, neatsižvelgiant į jo teisę gauti daugiau negu vieną paminėtą išmoką, turės teisę gauti tik vieną vienkartinę išmoką.

Vienkartinė išmoka bus mokama be atskiro asmens prašymo 2020 m. rugpjūčio mėn. Jei asmeniui teisė į išvardytas išmokas atsirastų šių metų rugsėjo 1 d. ir vėliau, vienkartinę išmoką jis gaus kartu su jau paskirta išmoka.

Ši vienkartinė išmoka neturės įtakos skaičiuojant kitas asmens gaunamas išmokas, kompensacijas ar socialinę paramą. Išmoką gaus tik Lietuvoje gyvenantys žmonės, deklaravę gyvenamąją vietą arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, vienkartines išmokas gaus apie 900 tūkst. asmenų.

Parašykite komentarą