Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nuolat domisi padėtimi socialinės globos įstaigose ir slaugos ligoninėse

2020 m. gegužės 14 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gegužės 13 d. posėdyje Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) dar kartą aptarė esamą padėtį socialinės globos įstaigose bei palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėse Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) metu.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė, laikinai vykdanti kanclerio funkcijas Odeta Vitkūnienė atkreipė dėmesį į tai, kad globa ir slauga yra bendra socialinės apsaugos ir sveikatos apsaugos tema, ir dėl COVID-19 šios sritys susiduria su daugeliu iššūkių. Kol kas iš namų į slaugos ligonines asmenys nepriimami, jie priimami tik iš ligoninių. Ministerijos atstovė informavo, kad COVID-19 nustatytas 100 slaugos ligoninių pacientų ir 94 šių įstaigų darbuotojams, taip pat akcentavo, kad karantino metu labai svarbu tinkamai organizuoti slaugos ligoninių darbuotojų darbą. Slaugos ligoninių ir socialinės globos įstaigų darbuotojai dėl susirgimo COVID-19 tiriami labiau nei kiti asmenys, daugiausia ištiriama Vilniuje ir Kaune. O. Vitkūnienė atkreipė dėmesį į tai, kad karantino metu išryškėjo sistemos trūkumai, išmokta pamokų ateičiai. Ji pristatė sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimus dėl COVID-19 socialinės globos įstaigoms, taip pat sprendimus, kuriais sprendžiamos kitos karantino metu išryškėjusios problemos.

SRDK pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė siūlė glaudesnį sveikatos apsaugos sistemos bendravimą su socialinės globos įstaigomis ir klausė, ar ištirti visų, nepriklausomai nuo jų steigėjų (valstybės, savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų, privačių asmenų), socialinės globos įstaigų darbuotojai. O. Vitkūnienė informavo, kad socialinės globos įstaigos pirmenybę išsitirti suteikia rizikos grupės darbuotojams, todėl testai atlikti ne visiems darbuotojams.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė patikino komitetą, kad išsami informacija apie padėtį senyvo amžiaus asmenų ir turinčių proto negalią asmenų socialinės globos įstaigose šiuo metu renkama kiekvieną dieną. COVID-19 nustatytas 22 suaugusiųjų globos įstaigų gyventojams ir 19 šių įstaigų darbuotojų. Kai kuriose socialinės globos įstaigose darbuotojai dėl COVID-19 testuoti jau tris kartus, kai kuriose – nė karto. Iš 9272 visų socialinės globos įstaigų darbuotojų su šių įstaigų gyventojais tiesiogiai dirba 6305 darbuotojai, dėl COVID-19 ištirta 6217 darbuotojų. V. Augienė taip pat pranešė, kad šiandien Vyriausybės COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komiteto administravimo ir koordinavimo darbo grupės pasitarime Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristatė Socialinių paslaugų įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso bei poįstatyminių teisės aktų pakeitimus, kuriais siūlo tobulinti socialinių paslaugų teikimo priežiūros ir kontrolės teisinį reguliavimą. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro parengta informacija

Tel. (8 5) 239 6776

 

 

Parašykite komentarą