Seimas svarstys šalies vadovo pasiūlymą dėl vienkartinių išmokų vaikams

Seimas pradėjo svarstyti Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos teikiamą Vienkartinės išmokos vaikams, skirtos COVID-19 (koronaviruso infekcijos) pandemijos sukeltiems padariniams mažinti, įstatymo projektą (Nr. XIIIP-4870), pagal kurį siūloma išmokėti vienkartinę išmoką šeimoms, auginančioms vaikus ar įvaikius ir vaikams, netekusiems tėvų globos.

Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta pažymėjo, kad, Prezidento nuomone, tarp pandemijos padariniams jautriausių ir pažeidžiamiausių visuomenės grupių yra ne tik dirbantieji, savarankiškai dirbantys, bedarbiai, pensininkai, neįgalieji, kuriems jau esate priėmę tam tikras pagalbos priemones, bet ir vaikus auginančios šeimos, o ypač daugiavaikės, vaikus su negalia auginančios ir nepasiturinčios šeimos.

„Prezidentas siūlo įstatymo projektu nustatyti 120 eurų vienkartinę išmoką visiems Lietuvos vaikams. Išmoką gautų daugiau kaip 507 tūkst. vaikų arba 330 tūkst. šeimų. 200 eurų vienkartinę išmoką – vaikams su negalia, vaikams, augantiems daugiavaikėse ir nepasiturinčiose šeimose, taip pagerinant 134 tūkst. vaikų arba 60 tūkst. šeimų padėtį. Vienkartinę išmoką siūloma išmokėti ne vėliau kaip iki šių metų liepos 31 dienos. Papildomai suteikiama galimybė naujiems gavėjams gauti išmoką ir po liepos, bet ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos“, – pristatydamas projektą kalbėjo šalies vadovo patarėjas.

Parama būtų skiriama be atskiro prašymo. Pasak S. Krėpštos, siūlymas pareikalaus 72 mln. eurų lėšų, kurios būtų išmokamos iš valstybės biudžete pasiskolintų lėšų, kaip ir kitos jau atliktos valstybės subsidijos ir išmokos COVID-19 pandemijos metu.

Kaip tvirtino Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas, įstatymo projektas leis pagerinti vaikus auginančių šeimų finansinę padėtį ir didins teigiamus gyventojų lūkesčius taip skatinant šalies vidaus vartojimą ir darant teigiamą poveikį šalies ekonomikoje ekstremalios situacijos laikotarpiu.

Po pateikimo už šį teisės akto projektą balsavo 80 Seimo narių, prieš – 4, susilaikė 9 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų, papildomu – Socialinių reikalų ir darbo komitete. Seimas taip pat nusprendė dėl šio projekto prašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje numatoma grįžti birželio 2 d.

Parašykite komentarą