Seimo Ekonomikos komitetas pritarė elektros energetikos sistemos pajėgumų užtikrinimo mechanizmui

2020 m. gegužės 21 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

2020 m. gegužės 20 d. Ekonomikos komitetas apsvarstė ir pritarė patobulintam Elektros energetikos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui Nr. XIIIP-4401(2), kuriuo siekiama įgyvendinti elektros energetikos sistemos pajėgumų užtikrinimo mechanizmą. Šio teisės akto tikslas – sukurti galios rinkos mechanizmus, kurie skatintų subalansuotas investicijas į patikimai prieinamos vietinės elektros energijos gamybos plėtojimą ir lanksčios paklausos valdymo priemonių įgyvendinimą, taip pat pakankamą elektros energijos tiekimo saugumo lygmenį po 2025 metų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

Elektros energijos tiekimo saugumas yra viena iš svarbiausių Europos Sąjungos klimato kaitos ir energetikos politikos sudedamųjų dalių. Vienas iš jos elementų – elektros energetikos sistemos adekvatumas, pabrėžiantis būtinybę užtikrinti pakankamus elektros energetikos sistemos pajėgumus ir tinklų pralaidumą, vartotojų elektros energijos poreikius, įvertinant generuojančių šaltinių ir tarpsisteminių jungčių prieinamumą.

Lietuva, kaip ir daugelis ES šalių, elektros energetikos sistemoje susiduria su panašiomis problemomis – trūksta paskatų vystytis patikimai, prieinamai, lanksčiai ir konkurencingai elektros energetikos sistemos pajėgumų rinkai. Pajėgumų užtikrinimo mechanizmas yra vienas konkurencingiausių būdų šiai problemai spręsti. Pajėgumų užtikrinimo mechanizmas bus įgyvendinamas organizuojant technologiškai neutralius aukcionus. Tai reiškia, kad aukcionuose galės dalyvauti ne tik elektros energijos gamybos įrenginiai, bet ir kaupimo įrenginiai (pavyzdžiui, baterijos), nepriklausomų elektros energijos paklausos telkėjų valdomi įrenginiai.

Tikimasi, kad priėmus aptariamą įstatymo projektą, turėtų būti sukurtos teisinės prielaidos elektros energijos rinkos vystymuisi ir integracijai; elektros energijos rinkoje vystyti naujus elektros energijos pajėgumus užtikrinančius įrenginius arba išlaikyti jau eksploatuojamus elektros energijos pajėgumus užtikrinančius įrenginius. Įstatymo projekto iniciatoriai taip pat siekia, kad būtų įgyvendinta veiksminga konkurencija elektros energetikos sektoriuje ir pasiekta mažiausia našta elektros energijos vartotojams, o siūlomas reglamentavimas būtų reikšmingas sklandžiam Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo ir elektros energijos tiekimo saugumo lygiui užtikrinti. 

 

Parengė

Ekonomikos komiteto biuro vedėja Rima Petkūnienė

Tel. (8 5) 239 6759, el. p. rima.petkuniene@lrs.lt

Parašykite komentarą