Seimo priimtais pakeitimais didės nuteistųjų ir suimtųjų užimtumas

Seimas priėmė Bausmių vykdymo kodekso pataisas (projektas Nr. XIIIP-3868(2) ir jį lydinčių įstatymų pakeitimus (projektai Nr. XIIIP-3869(2)–XIIIP-3872(2), parengtus siekiant didinti bendrą nuteistųjų ir suimtųjų užimtumą, Lietuvos bausmių vykdymo sistemoje išplėtoti lengvo režimo kalėjimo modelį.

Bausmių vykdymo kodekse praplėstos nuteistųjų, kurie galėtų dirbti už pataisos įstaigų teritorijos ribų, apimtys; nustatytas minimalus skaičius valandų, kurias per mėnesį visi nuteistieji privalo būti įtraukiami į darbinio užimtumo priemones pataisos įstaigoje; įdiegtas mechanizmas, mažinantis atsisakiusių dirbti nuteistųjų skaičius.

Pakeitimais išplečiamas nuteistųjų, kurie turės galimybę pagal darbo sutartis dirbti laisvėje, ratas. Tokie nuteistieji mokės ne tik visus mokesčius į valstybės biudžetą, bet ir bus draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu. Taip šiems asmenims sudaromos galimybės ne tik užsidirbti pakankamai lėšų savo pragyvenimui išėjus į laisvę, bet ir greičiau atlyginti nusikaltimų aukoms padarytą žalą bei prisidėti ir prie valstybei tenkančių jų išlaikymo pataisos įstaigose kaštų mažinimo: bus atskaitoma 10 proc. nuo laisvėje dirbančių nuteistųjų darbo užmokesčio, o šios lėšos naudojamos bausmių vykdymo sistemos reikmėms.

Taip pat pakeisti piniginių išmokų skyrimo nuteistiesiems principai, atsisakant visuotinio šių išmokų mokėjimo visiems nuteistiesiems, pinigines išmokas mokant tik minimalų valandų skaičių per mėnesį išdirbusiems nuteistiesiems. Atsisakius užsiimti pasiūlyta darbine veikla, tokie nuteistieji prarastų teisę būti skatinami, išleidžiami už pataisos įstaigos teritorijos ribų, apsipirkti parduotuvėje, naudotis turimais asmeniniais elektros prietaisais. Darbine veikla užsiimtiems nuteistiesiems būtų mokamos pagal Vyriausybės ar jos įgaliotos įstaigos patvirtintą tvarką apskaičiuotos piniginės išmokos, kurių dydis priklausytų tiek nuo darbinės veiklos trukmės, tiek ir nuo jos sudėtingumo ir kokybės. Šios išmokos būtų mokamos iš Nuteistųjų socialinės paramos fondo lėšų.

Bausmių vykdymo kodekse nustatyti aiškūs kriterijai, apsprendžiantys, kada nuteistieji perkeliami į skirtingas grupes, kada jiems suteikiama teisė be sargybos išvykti už pataisos įstaigos teritorijos ribų (atsisakyta pataisos įstaigos vadovo diskrecijos teisės vienasmeniškai spręsti šiuos klausimus).

Priimtame teisės akte įtvirtinta siekiamybė, kad kiekvienas nuteistasis įvairia prasminga veikla (darbas, mokslas, resocializacija, kultūriniai, sporto ir kiti renginiai) būtų užimtas ne mažiau, negu 8 valandas per dieną.

Motyvuojant nuteistuosius siekti savo teisinės padėties švelninimo išplėstos pataisos namų lengvojoje grupėje laikomiems nuteistiesiems taikomų teisių ir lengvatų apimtys.

Kodekse vakarų šalių pavyzdžiu reglamentuota nuteistųjų pasimatymų su artimaisiais ir kitais asmenimis tvarka. Įtvirtintos naujos pasimatymų formos – nuotolinis pasimatymas (vyksta naudojantis internetinės telefonijos pagalba) ir pasimatymas, nuteistajam išvykstant pasimatyti už pataisos įstaigos teritorijos ribų (toks pasimatymas, paskatinimo tvarka, būtų suteikiamas tik lengvojoje grupėje laikomiems nuteistiesiems).

Parašykite komentarą