Siūloma vidaus reikalų pareigūnų rengimą vykdyti ir statutinėje kolegijoje

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė Seimui pristatė siūlymą pareigūnų rengimą vykdyti ne tik statutinėse profesinio mokymo įstaigose, bet ir statutinėje kolegijoje. Pasak ministrės, teikiamų pataisų tikslas – sudaryti teisines prielaidas vykdyti pakopinį vidaus tarnybos sistemos pareigūnų rengimą, integruojant profesinį mokymą, aukštąjį mokslą, Vidaus reikalų ministerijos žinioje esančioje statutinėje kolegijoje, ir taip pat užtikrinti, kad pareigūnai būtų rengiami ir profesinėje mokykloje, gautų aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą, pratęstų studijas aukštosiose mokyklose, universitetuose.

„Įsteigus žinybinę statutinę kolegiją bus pasiekti tokie tikslai: kokybiškas visų tarnybų pareigūnų rengimas valstybės lėšomis pagal reikalingas programas, koleginių studijų programos bus orientuotos į praktinių įgūdžių suteikimą. Bus įgyvendintas pakopinis pareigūnų rengimas, kai įgiję profesinę kvalifikaciją pareigūnai galės tęsti studijas kolegijoje“, – pristatydama projektą sakė R. Tamašunienė.

Pasak vidaus reikalų ministrės, statutinių įstaigų atstovai dalyvautų kolegijos taryboje priimant sprendimus, užtikrinant pareigūnų rengimo poreikius: „Mes dabartinių profesinių mokyklų pagrindu steigiame kolegiją, ir profesinės mokyklos bus tos kolegijos filialais. Numatyti keli etapai. Pirmiausia tai policijos profesinė mokykla ir pasieniečių pirmuoju etapu rengimo centras, vėliau – Muitinės departamento ir pataisos įstaigų pareigūnų mokymo centras. Tad užtikrintume visų tarnybų švietimo ir rengimo sistemą.“

Statute siūloma nustatyti priėmimo į statutinę kolegiją tvarką. Į statutinę kolegiją būtų priimami asmenys, turintys ministro nustatyta tvarka išduotą siuntimą, dalyvavę statutinės kolegijos atliekamoje atrankoje ir jos metu atrinkti mokytis bei pasirašę stojimo į vidaus tarnybą sutartį, taip pat asmenys, nusiųsti į įvadinio mokymo kursus statutinėje kolegijoje ir pasirašę stojimo į vidaus tarnybą sutartį. Taip pat statutinėje kolegijoje pagal profesinio mokymo, trumpųjų ir koleginių studijų programas galėtų studijuoti ir pareigūnai, jų studijos vyktų ištęstine studijų forma.

Statutą numatoma papildyti nauju 191 straipsniu, kuriame būtų reglamentuojamas statutinės kolegijos statusas, finansavimas, valdymo organai, statutinės kolegijos direktoriaus ir pavaduotojų skyrimo tvarka bei kitos nuostatos, susijusios su statutinės kolegijos veikla ir joje vykdomomis studijomis.

Vidaus tarnybos statuto pataisų projektui Nr. XIIIP-4891 ir lydimiesiems teisėms aktams po pateikimo pritarė 60, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 15 Seimo narių. Pagrindiniu Vidaus tarnybos statuto pataisų klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti rudens sesijoje.

Parašykite komentarą