Europos Tarybos ekspertai: socialinių ekonominių partnerių dalyvavimas priimant sprendimus regione būtų „keistas“

2020 m. birželio 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Birželio 10 d. Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavo Europos Tarybos ekspertai, kurie pateikė savo vertinimą dėl Seime svarstomo Regioninės plėtros įstatymo projekto nuostatų dėl socialinių ekonominių partnerių dalyvavimo su balso teise regionų plėtros tarybų kolegijose.

Tiek šiuo metu galiojančiame įstatyme, tiek pirminiame įstatymo projekte buvo numatyta, kad socialiniai ekonominiai partneriai sudaro 1/3 sprendimus priimančio organo narių (šiuo metu – tarybos, pagal projektą – kolegijos). Ekspertai tokį reguliavimą įvertino kaip mažų mažiausiai „keistą“, pateikdami analogiją, kad būtų lygiai taip pat keista, jeigu 1/3 Seimo sudarytų ne piliečių rinkti atstovai, o socialiniai ekonominiai partneriai. Regionų plėtros tarybos yra matomos kaip žmonių rinktų atstovų sueiga regiono lygmeniu, kurie priima regionui svarbius sprendimus. Ekspertų nuomone, esamas modelis neužtikrina tarybų atskaitingumo rinkėjams, nedera su demokratija, taip pat kelia interesų konflikto riziką, todėl yra labai rekomenduojama jį keisti.

Ekspertai pasveikino Seimo sprendimą patobulinti projektą ir numatyti, kad socialiniai ekonominiai partneriai formuoja patariamąjį organą – Partnerių grupę – taip sudarant sąlygas politikams išgirsti suinteresuotų asmenų pozicijas, tačiau sprendimų priėmimas ir atskaitomybė už juos tektų tik žmonių rinktiems (nors ir ne tiesiogiai) politikams.

Parengė

Lina Milonaitė, Seimo VVSK biuro vedėja

El. p. lina.milonaite@lrs.lt

Parašykite komentarą