Lietuvis laimėjo stalo žaidimų Oskarą!

Šiemet birželio 15 d. įvykę geriausio 2020-ųjų metų vaikų stalo žaidimo apdovanojimai „Kinderspiel des Jahres 2020“ Lietuvai buvo ypatingi – pirmąją vietą pelnė lietuvio Určio Šulinsko sukurtas žaidimas „Speedy Roll“ (liet. „Riedantis Ežiukas“). Tiesa, dvidešimtąjį kartą vykstanti prestižinė apdovanojimų ceremonija šiemet buvo kiek kitokia dėl koronaviruso pandemijos – renginys vyko ne kaip įprastai Vokietijoje, o internete, tiesioginės transliacijos metu.

 „Kinderspiel des Jahres“ stalo žaidimų apdovanojimai yra žinomiausi ir labiausiai vertinami visame pasaulyje, todėl neoficialiai dar vadinami stalo žaidimų “Oskarais”. Kompetentinga ir nepriklausoma ekspertų komisija kasmet atrenka apie 150 tais metais išleistų stalo žaidimų, iš kurių po žaidimų testavimo kartu su vaikais, yra atrenkami trys geriausio metų vaikų žaidimo titulo verti nominantai. Žaidimai vertinami pagal aiškiai apibrėžtus kriterijus (žaidimo koncepcija, taisyklių struktūra, vizualinis pateikimas ir apipavidalinimas, autorinis žaidimo dizainas).

 Geriausio 2020-ųjų metų vaikų žaidimo titulą pelnęs U. Šulinsko sukurtas žaidimas „Speedy Roll“ (leidėjai „Lifestyle Boardgames“ ir „Piatnik“) pakerėjo žiuri komisiją už novatorišką ir kūrybingą žaidimo elementą – ridenamą, lipnia Velcro juosta padengtą teniso kamuoliuką, vaizduojantį ežiuką. Ridendamasis stalu ežiukas renka įvairias miško gėrybes, kurių dėka gyvūnas gali greičiau pasiekti namus ir pabėgti nuo lapės. Šis smagus, aktyvus ir motoriką lavinantis žaidimas yra skirtas vaikams nuo ketverių metų. 

„Kinderspiel des Jahres 2020“ apdovanojimas nebuvo atsitiktinumas. Určio kuriami stalo žaidimai yra žinomi ir vertinami pasauliniu lygiu. Šiais metais „Speedy Roll“ taip pat buvo nominuotas Prancūzijos stalo žaidimų apdovanojimuose „Auksiniai Tūzai“ (As d‘Or).

2018 m. „Kinderspiel des Jahres“ apdovanojimuose buvo nominuotas lietuvio sukurtas emocinį intelektą (EQ) lavinantis žaidimas „Emojito“. 2019 m. lapkričio mėn. JAV vykusiame didžiausiame žaidimų industrijos renginyje „2019 Toy & Game Innovation Awards“ stalo žaidimų kūrėjas pelnė kylančios metų žvaigždės („Rising star innovator of the year“) titulą už strateginį žaidimą „Planet“ ​ir reakciją lavinantį žaidimą „Pigasus“.

Prieš septynerius metus atradęs stalo žaidimų industriją, Urtis ne tik kad kuria pasaulinio lygio žaidimus,  bet ir aktyviai prisideda prie stalo žaidimų kultūros puoselėjimo Lietuvoje su projektu „Vienaragis.LT“.  Projektu siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su stalo žaidimų kultūra, atskleisti stalo žaidimų grožį, parodyti tokių žaidimų praktinę naudą, organizuojamos stalo žaidimų kūrimo vasaros stovyklos ir būreliai vaikams. Džiugu, kad mūsų šalyje stalo žaidimų kultūra auga: veikia stalo žaidimų klubai, specializuotos stalo žaidimų parduotuvės, vyksta įvairūs stalo žaidimų renginiai, festivalis „PineCon“.

Žaidimą „Speedy Roll“ lietuvių kalba planuoja išleisti stalo žaidimų leidėjas „Brain Games“. Žaidimą bus galima įsigyti jau šį rudenį!

Parašykite komentarą